TARIM ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, 2024 yılında Türkiye’de üretilen elektrik enerjisinin yüzde 21,5’inin hidroelektrik santrallerinden sağlanacağını açıkladı.
DSİ, ‘Barajlar ve Baraj Gölleri Günü’ nedeniyle bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, bu yıl ilk kez kutlanmaya başlanan Barajlar ve Baraj Gölleri Günü’nün Uluslararası Büyük Barajlar Komisyonu’nun (ICOLD) Avrupa Komitesi (EurCOLD) tarafından her yıl mayıs ayının ikinci yarısında gerçekleştirildiği belirtildi. 2025 yılı etkinlik tarihinin 28 Mayıs olarak belirlendiği ifade edilerek, “Barajlar ve Baraj Gölleri Günü, küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle artan su kaynaklarına olan ihtiyacı vurgulamak, barajların sosyal, ekonomik ve çevresel faydaları konusunda farkındalığı artırmak amacıyla düzenlenmektedir. Her yıl belirlenen bir tema ile kutlanması planlanan bu yılki temanın ‘Avrupa için Su ve Enerji Güvenliği’ olduğu kaydedildi” denildi.
‘BARAJLAR ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK GÜVENCESİ’
Açıklamada, barajların ülke için taşıdığı öneme de değinildi. “2024 yılı sonuna kadar 1802 adet depolama tesisinin (baraj, gölet, bent) hizmete alınması ve toplam 183,4 milyar metreküplük su depolama kapasitesi geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu su kütlesi, Ankara, Konya, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir ve Nevşehir illerinin toplam yüzölçümüne eşit bir alanda, iki metre yüksekliğinde bir göl oluşturabilecek hacme sahiptir. Bu büyük su rezervi, kurak dönemlerde ülkemizin en büyük güvencesi olmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Barajların temiz enerji üretimi ile karbon salınımını azaltma konusundaki katkıları da vurgulandı. “2024 yılında üretilen elektrik enerjisinin yüzde 21,5’i, hidroelektrik santrallerden elde edilmiştir. Bu santrallerin yüzde 76,4’ü barajlı HES’lerde, yüzde 23,6’sı ise nehir tipi santrallerde faaliyet göstermektedir. Bu temiz enerji üretimi sayesinde, atmosfere salınacak karbondioksit miktarında 41 milyon tonluk bir azalma sağlanmıştır” şeklinde bilgi verildi.