Yatırımcıların güvenli liman tercihi değişim göstermedi. 2025 yılı itibarıyla altın, hem uluslararası hem de yerel ölçekte rekor seviyelere ulaşmayı başardı.
Küresel piyasalarda son yıllarda yaşanan artan jeopolitik gerilimler, ekonomik belirsizlikler ve para birimlerine duyulan güvenin azalması, yatırımcıları geleneksel olarak ‘güvenli liman’ olarak kabul edilen altına yönlendirdi. 2025 yılı Mayıs ayı itibarıyla ons altın 2 bin 400 dolar seviyesine yaklaşırken, Türkiye’de gram altın 4 bin 500 TL’ye yükseldi. Uzmanlar, bu yükselişin yalnızca finansal nedenlere değil, aynı zamanda psikolojik ve stratejik gerekçelere dayandığını belirtiyor. 2020-2025 yılları arasında altın, yatırımcılarına önemli kazançlar sağladı. Bu dönemde altının dolar bazında getirisi yaklaşık yüzde 60 olurken, gram altın Türk Lirası bazında yüzde 800’ün üzerinde değer kazandı. Ayrıca, küresel ölçekte altına yönelen bireysel yatırımcı sayısı son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
“Altın, güvenin sembolüdür”
Altının tarihi boyunca kriz dönemlerinde güvenli liman olarak öne çıktığını vurgulayan DEMAŞ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cumhur Kitiş, “Altın, sadece değerli bir metal olmanın ötesinde, dünyanın belirsizlik dönemlerinde güvenin sembolüdür. Merkez bankaları bile rezervlerini artırırken ilk akla gelen şey altındır. Çünkü altın, sessiz bir şekilde güveni temsil eder. 2022’den itibaren merkez bankalarının altın alımı 50 yılın rekorunu kırdı ve bu eğilim 2023 ile 2024’te de sürdü. Türkiye de bu konuda ön sıralarda yer alırken, Çin, Hindistan ve Orta Doğu ülkeleri altın rezervlerini artırarak doların küresel ağırlığını dengelemeye çalıştı. Küresel sistemdeki güç dengeleri ve ortaklıklar değişiyor. Hangi para biriminin güçlü olacağı hala tartışılırken, altın bu karmaşadan etkilenmeden değerini koruyor. Bu nedenle yatırımcının yönü hala altın” açıklamasında bulundu.
“Altın alırken sadece bugünü değil, 5 yıl sonrasını düşünün”
Yatırımcılara fiziksel altın ile birikim yapmalarını öneren Kitiş, “Bu, yalnızca kazanç değil, aynı zamanda finansal bağımsızlık demektir. Düzenli ve uzun vadeli birikim kültürü geliştiren bireyler, ekonomik dalgalanmalara karşı daha dayanıklı hale geliyor. Altın alırken yalnızca bugünü değil, 5 yıl sonrasını düşünmelisiniz. Çünkü altın, sessizce güç biriktirir ve bir gün o güç sizi ayakta tutar. Sermayemi sadece büyütmekle kalmayıp, aynı zamanda korumak istiyorum diyenlerin yanıtı yine net; altına yönelmek” ifadelerini kullandı. – İSTANBUL