1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. 2025’te Hizmet İhracatı 121 Milyar Dolar Hedefi!

2025’te Hizmet İhracatı 121 Milyar Dolar Hedefi!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2024 yılı yaz döneminde gerçekleştirilen toplam hizmet ihracatında turizm ile lojistik ve taşımacılık sektörlerinin önemli bir katkı sağladığını ifade etti. Bolat, bu iki sektörün toplam hizmet ihracatındaki payının yüzde 90’lara ulaştığını belirterek, 2025 yılında da benzer bir artış beklentisi içinde olduklarını vurguladı. “2025 yılında 121 milyar dolar hedefimize ulaşacağımıza ve hizmet ticareti fazlamızı artırarak Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sunacağımıza inanıyoruz” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yaz aylarında turizm sektörünün hizmet ihracatına olan katkıları ve 2025 yılı toplam ihracat beklentileri hakkında DHA’ya bilgi verdi. Ocak-mart dönemine ait verilere göre, toplam hizmet ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 artışla 21,6 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Bolat, turizm gelirinin de aynı dönemde yüzde 5,6 artarak 9,5 milyar dolara çıktığını belirtti. Bolat, haziran-eylül döneminde turizm ve lojistik hizmetlerinin toplam hizmet ihracatındaki paylarının önemli ölçüde artacağını öngördüklerini ifade etti.

‘Turizm sektörünün verdiği fazla, bugüne kadarki en yüksek rakam’

2024 yılında 115,2 milyar dolara ulaşan hizmet ihracatının yanı sıra 62 milyar dolarlık hizmet ticareti fazlasının, cari dengeye sağladığı kritik katkının önemli bir gösterge olduğunu dile getiren Bolat, “Bu başarının arkasında güçlü sektör performansları yatmaktadır. 2024 yılı itibarıyla 61 milyar dolarlık turizm gelirimiz, hizmetlerin lokomotif gücü olmuştur. 2024 için turizm sektörünün sağladığı 53,3 milyar dolarlık fazla, bugüne kadar ulaşılan en yüksek cari fazla olmuştur” şeklinde konuştu.

Bakan Bolat, 2025 yılına yönelik ocak-mart dönemi verilerini de paylaşarak, toplam hizmet ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 artışla 21,6 milyar dolara yükseldiğini, turizm gelirinin ise yüzde 5,6 artışla 9,5 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Yaz aylarında hizmet ihracatında artış gözlemlenen diğer önemli sektörün ise lojistik ve taşımacılık olduğunu belirten Bolat, 2024 yılı itibarıyla bu alanda da yüzde 2,4 artışla 39,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiğini aktardı.

‘Hizmet sektörlerindeki potansiyeli ihracata dönüştürme kapasitesi artıyor’

Bakan Bolat, hizmet sektörlerindeki potansiyeli ihracata dönüştürme kapasitesinin Bakanlık destekleri ve ihracatçıların özverili çalışmalarıyla gün geçtikçe arttığını vurguladı. “Her yıl hedeflerimizi aşarak rekor kırdığımız hizmetlerde 2025 yılı için hedefimiz 121 milyar dolardır. 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 milyar dolar hedefimizi aşarak 106,6 milyar dolara ulaştık. 2024 yılında ise bu hedefi 110 milyar dolara çıkararak 115,2 milyar dolarlık hizmet ihracatına ulaşmayı başardık” dedi.

’22 firmaya 19 milyon lira ceza uygulandı’

Yaz döneminde tatil paket tur satışlarıyla ilgili alınan önlemler ve vatandaşların mağduriyetinin önlenmesine yönelik çalışmaları da aktaran Bakan Bolat, “Yaz aylarının yaklaşmasıyla çeşitli seyahat acenteleri tarafından paket tur ve otel konaklamalarına yönelik tanıtım faaliyetleri sürdürülmektedir. Yapılan incelemeler sonucunda 2023 yılı itibarıyla 9 firma hakkında 7 soruşturma raporu Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmiş; 22 firma hakkında yaklaşık 19 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır. 20 firma için denetim süreci ise devam etmektedir” diye konuştu.

‘Vatandaşların, firmaların ETBİS’e kayıtlı olduğunu kontrol etmesi gerek’

Ayrıca Bakan Bolat, tüketicilere hizmet satın alma konusunda dikkat etmeleri gereken noktaları da hatırlattı. “Vatandaşlarımızın, gelen tekliflerdeki tesis resimlerinin, kurumsal logo ve işaretlerin doğruluğunu sorgulaması, tercih ettikleri seyahat acentası veya turizm tesisinin kaydını kontrol etmeleri önemlidir. Bu bilgileri Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin internet sitelerinden araştırmaları faydalı olacaktır. Tüketicilerimiz, firmaların uygulamaları veya sözleşmenin eksik ifası durumunda, 2025 yılı için 149 bin TL’nin altındaki uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetine, üzerindeki uyuşmazlıklarda ise tüketici mahkemesine başvurabilirler. Tüketici mahkemelerinde dava açılmadan önce ara bulucuya başvurulması gerektiğini de unutmamalıdırlar” dedi.

2025’te Hizmet İhracatı 121 Milyar Dolar Hedefi!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Turkiyex Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.