Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaretin önemli bir unsuru olan sanal POS sistemleriyle gerçekleştirilen satışlardan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi için yeni bir çalışma başlattı. GİB, 2020-2024 yılları arasında sanal POS kullanarak gelir elde eden bireylerin mükellefiyet durumlarını ve bu gelirlerin vergi beyannamelerine yansıtılıp yansıtılmadığını belirlemek amacıyla kapsamlı bir analiz gerçekleştirdi.
RİSKLİ MÜKELLEFLER BELİRLENDİ
Ödeme ve elektronik para kuruluşları tarafından Bakanlık veri tabanına gönderilen bilgiler doğrultusunda yapılan incelemelerde, yüksek risk taşıyan mükellefler tespit edildi.
37 MİLYARLIK GİZLİ HASILAT TESPİT EDİLDİ
Gerçekleştirilen detaylı analizler ve banka verileriyle uyumlu hale getirilen raporlar sonucunda, sanal POS aracılığıyla gelir elde eden ancak gelir veya kurumlar vergisi kaydı bulunmayan, ya da mükellefiyeti olan fakat beyanname vermeyen ya da eksik bildirimde bulunan 4 bin 95 mükellef belirlendi. Bu mükelleflerin toplamda 37 milyar liralık hasılatı gizlediği ortaya çıktı.
ÇEŞİTLİ SEKTÖRLERDE İNCELENMELER YAPILDI
Tekstil ve hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarları ticareti yapanlar ile bilgisayar programlama hizmeti sunan birçok mükellefin de gelirlerini gizlediği tespit edildi.
BİR KİŞİDE 67 MİLYON LİRA GELİR TESPİT EDİLDİ
Analizler sırasında, vergi kaydı bulunmayan bir bireyin 2024 yılında sanal POS sistemleri aracılığıyla 2 bin 284 işlem yaptığı ve 67 milyon lira gelir elde ettiği belirlendi. Bu kişinin, internet üzerinden perakende bilgisayar sarf malzemeleri satışı gerçekleştirdiği ve hakkında yasal işlemlerin başlatıldığı anlaşıldı.
UYUM GÖSTERMEYENLER İÇİN CEZA UYGULANACAK
GİB, vergi kayıplarını önlemek amacıyla “gönüllü uyum ve izaha davet” mekanizmasını devreye aldı. Mükellefiyeti olmayan veya vergi mükellefiyeti olduğu halde beyanname vermeyen kişiler, cezai yaptırım uygulanmadan önce bilgilendirilerek gönüllü uyuma davet ediliyor. Beyanlarında gerekli düzeltmeleri yapan mükelleflere daha az ceza uygulanması hedefleniyor.
Bu çağrıya yanıt vermeyen veya gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai işlem süreci başlatılacak. Başkanlık, gönüllü uyum sürecine, e-ticaret gelirlerini gizlediği belirlenen 561 mükellef ile başladı.
“GELİR ELDE EDENLER VERGİSİNİ ÖDEMEK ZORUNDA”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşen dünyada vergi kaybının takibinin artık daha kolay olduğunu belirterek, “Sahada olduğu kadar, teknolojiyi etkin bir şekilde kullanarak da kayıt dışı ile mücadele ediyoruz. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenler, vergilerini ödemekle yükümlüdür. Mükellefleri öncelikle gönüllü uyum sürecine dahil ediyoruz, uyum göstermeyenler için ceza mekanizmaları devreye alınacaktır.” şeklinde açıklamalarda bulundu.