1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. İzmir’e Organik Atık ve Geri Dönüşüm Tesisleri Geliyor!

İzmir’e Organik Atık ve Geri Dönüşüm Tesisleri Geliyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eskişehir’de gerçekleştirilen Gıda Güvenliği Paneli’nde önemli açıklamalarda bulunan Sağlıklı Kentler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, organik atıkların tekrar kullanımı ve geri dönüşüm amacıyla yeni tesisler kuracaklarını duyurdu.

İZMİR (turkiyexhaber) – İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın önderliğindeki Sağlıklı Kentler Birliği, Tepebaşı Belediyesi iş birliğiyle Eskişehir’de Gıda Güvenliği Paneli düzenledi. Başkan Tugay, panelde iklim krizi, gıda güvenliği, gıdaya erişim ve gıda güvencesi konularında önemli bilgiler paylaştı. İzmir’de evlerden toplanan bahçe atıkları dahil organik atıkları işleyerek sağlıklı bir şekilde toprakla buluşturacak kompost tesisleri kurulacağını belirten Tugay, toplamda beş farklı alanda hem geri dönüşüm hem de organik atıkların yeniden kullanıma hazırlanması için tesislerin açılacağını ifade etti. Ayrıca, İzmir’de başlatılan çöpleri evde ayrıştırma projesinin iki yıl içinde kent genelinde zorunlu hale geleceği de vurgulandı.

“GIDA TEMİNİ SORUNUYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Dünya genelinde gıda temini sorunuyla mücadele edildiğini belirten Başkan Dr. Cemil Tugay, “Dünyada yaklaşık 8 milyar 250 milyon insan yaşıyor. Dünya Gıda Programı, 74 ülkede 343 milyon kişinin gıda güvensizliği yaşadığını bildiriyor. Birçok bölgede gıda enflasyonu ve aşırı hava olayları açlık ve gıda güvensizliğini artırıyor. Türkiye de operasyonel desteğe ihtiyaç duyan ülkeler arasında yer alıyor. 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara ulaşması bekleniyor. Bu kadar insan için gıda temini büyük bir sorun. Daha fazla gıda üretirken çevreye zarar vermemek zorundayız. Üretilen gıdanın kaybedilme oranı Türkiye’de yüzde 55’lere kadar çıkıyor” dedi.

“TÜRKİYE’NİN BEKÂ SORUNLARINDAN BİRİ”

Gıda ve beslenme konusunun iklim krizi ile bağlantılı olduğunu ancak yanlış tarım politikalarıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirten Tugay, günümüzde gıda üretim sistemlerinin, karasal biyolojik çeşitlilik kaybının yüzde 70’ine neden olduğunu vurguladı. Tugay, “Yanlış tarım yöntemleri nedeniyle çiftçilerin yarısından fazlası, önümüzdeki 10 yıl içinde üretimi azaltmayı ya da tamamen bırakmayı düşünüyor. Bu durum, Türkiye’nin bekâ sorunlarından birini oluşturuyor. Gıda üretim sistemleri ormansızlaşmanın yüzde 80’inden ve sera gazı emisyonlarının yüzde 30’undan sorumlu. Tarım sistemi, kuraklık, aşırı sıcaklıklar ve yangınlarla zarar görüyor. Ancak atıklarımız ve tarım tekniklerimiz toprağın verimliliğini azaltıyor ve kirlenmesine neden oluyor” şeklinde konuştu.

“TOPRAĞI DA TARIMI DA KURTARABİLİRİZ”

Başkan Tugay, hem toprağın korunmasını sağlamak hem de kentin atık yükünü azaltmak için uygulanabilir yöntemlerden bahsetti. Organik atıkların kompost haline getirilerek toprağa geri kazandırılmasının önemine dikkat çeken Tugay, “Bu yöntem, kentin atık yükünü azaltacaktır. İzmir’de çöpleri evde ayrıştırarak toplamaya başladık. Pilot olarak 13 mahallede uyguluyoruz ama iki yıl içinde tüm İzmir’de ayrıştırma zorunlu hale gelecek. Geri dönüştürülebilir atıkların çöpe atılmasına izin vermeyeceğiz. Ayrıca organik atıkları işleyebileceğimiz kompost tesisleri kuracağız” ifadelerini kullandı.

SAĞLIKSIZ ÇOCUKLARA DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye’de toprak yönetiminin yetersiz olduğunu vurgulayan Tugay, tarım yöntemlerinin değiştirilmemesi durumunda 2050’de tarımın su talebinin yüzde 35 daha fazla olacağını belirtti. Dünyada atık suların yüzde 80’inin işlenmeden doğaya salındığını ve bu durumun su ve toprak kirliliğine yol açtığını ifade etti. 2001-2024 döneminde yüzde 5,7 tarım alanının kaybedildiğini belirten Tugay, sağlıklı toprak için organik içeriğin yüzde 3’ten fazla olması gerektiğini, Türkiye’de ise bu oranın kritik seviyelere düştüğünü aktardı. Gıda güvencesinin diğer ülkelere göre daha az gelişim kaydettiğini ve bunun sonucunda sağlıksız çocuk oranlarının arttığını dile getirdi.

UYGULANMASI GEREKEN YÖNTEMLERİ SIRALADI

Başkan Tugay, tarım topraklarının amaç dışı kullanımının engellenmesi, tahribatına neden olan uygulamaların durdurulması, toprağı korumayı hedefleyen politikaların teşvik edilmesi ve toprak canlılığını artıracak yenilikçi uygulamaların yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

İzmir’e Organik Atık ve Geri Dönüşüm Tesisleri Geliyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

turkiyexhaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin