İSTANBUL (turkiyexhaber) – Türkiye’nin öncü online ikinci el araç platformlarından biri olan VavaCars, 1143 kişiye yönelik gerçekleştirdiği anketle, kullanıcıların bir sonraki araç seçimlerinde tercih edecekleri motor tiplerini belirlemeye çalıştı.
VavaCars tarafından sorulan “Bir sonraki aracınızı hangi motor türünde tercih edersiniz?” sorusuna, katılımcıların yüzde 40’ı “Hibrit”, yüzde 25’i “Benzinli”, yüzde 22’si “Elektrikli” ve yüzde 13’ü “Dizel” yanıtı verdi. Ayrıca, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024 yılı Haziran ayında sıfır araç satışları içinde elektrikli araçların payı yüzde 9,5 iken, bu oran 2025 yılı Haziran ayında yüzde 27,6’ya yükseldi. Altı aylık dönemler incelendiğinde ise, 2024 Ocak-Haziran döneminde elektrikli araçların toplam satışlardaki oranı yüzde 8,5, 2025 Ocak-Haziran döneminde ise yüzde 17,6 oldu.
TÜİK verileri ve anket sonuçlarını yorumlayan VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, elektrikli araçların sıfır araç kategorisindeki payını artırdığını belirtirken, ikinci el piyasasında bu değişimin gözlemlenmesi için daha fazla yol kat edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
“ŞARJ İSTASYONLARI YAYGINLAŞTIKÇA İKİNCİ ELDE ELEKTRİKLİ ARAÇLARA TALEP ARTACAKTIR”
İkinci el elektrikli araçlara olan talebin artabilmesi için altyapının geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Gözelekli, “Metropollerde şarj istasyonu sayısı daha fazla olsa da, diğer şehirlerde bu durum sınırlı kalabiliyor. Eğer yaygın bir şarj istasyonu altyapısına ulaşılırsa, ikinci el talebi de artabilir. Kullanıcılar, uzun yolculuklar sırasında şarj noktalarına erişim konusunda endişe yaşayabiliyorlar” şeklinde konuştu.
“İKİNCİ EL PİYASASINDA ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN FİYAT ENDEKSİNİN OTURMASI İÇİN ZAMANA İHTİYAÇ VAR”
İkinci el elektrikli araç piyasasında fiyatlandırmanın önemli bir unsur olduğuna dikkat çeken Gözelekli, “Elektrikli araçların ikinci el pazarındaki alıcı-satıcı dengesi hala istikrar kazanma sürecinde. Bir modelin iki yıl önceki fiyatı, günümüzde gelişmiş teknoloji ile satışa sunulan sıfır modelinin üzerinde kalabiliyor. Bu durum, beklenenden fazla bir değer kaybına yol açabiliyor. Ayrıca, batarya durumu ve yazılım güncellemeleri gibi kriterlerin elektrikli araçlar üzerindeki fiyat etkisi henüz tam olarak benimsenmiş değil. Dolayısıyla, araç sahibi olmak isteyenler hâlâ alışık oldukları motor tiplerine daha fazla yöneliyor. Mevcut sıfır elektrikli araçların önümüzdeki dönemde ikinci el piyasasında daha fazla yer almasıyla birlikte standartların daha net bir şekilde oturması bekleniyor” dedi.
“EKSPERTİZ FİRMALARININ SÜRECE UYUMU İKİNCİ ELDE ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN ÖNÜNÜ AÇABİLİR”
Serdıl Gözelekli, ikinci el elektrikli araçların yükselmesi için sektörün dönüşüm geçirmesi gerektiğini belirtti ve “Elektrikli araçlar, otomotiv dünyasında dönüşümün simgesi haline gelirken, bu dönüşümün ikinci el pazarında da sağlıklı şekilde ilerlemesi için çeşitli adımlar atılmalıdır. Özellikle batarya testlerinin yaygınlaşması ve ekspertiz firmalarının sürece uyum sağlaması, elektrikli araçların önünü açacak kritik noktalar arasında” ifadelerini kullandı.