1. Haberler
  2. SİYASET
  3. Erdoğan’dan Tarımda Yeni Dönem: 86 Karar Açıklandı

Erdoğan’dan Tarımda Yeni Dönem: 86 Karar Açıklandı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4. Türkiye Tarım ve Orman Şurası’nda önemli açıklamalarda bulundu. “Tarımsal sanayide ürün bazında kümelenme modeline geçmeyi planlıyoruz. Organize tarım bölgelerini yaygınlaştıracak, bunların lojistik merkezler ile entegrasyonunu sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen şuranın kapanış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Nisan’da başlayan etkinlikte üç gün boyunca kapsamlı ve çözüm odaklı görüşmeler yapıldığını belirtti. Şura kapsamında sürdürülebilir tarımdan sulamaya, bitkisel üretimden hayvan sağlığına kadar birçok konuda 16 farklı çalışma grubunda kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler belirlendiğini kaydetti. Tarım Bakanlığı, akademik çevreler, sektör temsilcileri ve çiftçilerin yoğun katılım sağladığı bu süreçte alınan kararların ülke tarımına katkı sağlamasını umduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, alınan kararların çiftçileri güçlendireceğini ve tarım faaliyetlerini geliştireceğini vurgulayarak, bu kararların uygulama sürecini yakından takip edeceğini ifade etti. Küresel düzeyde karşılaşılan zorluklara da değinen Erdoğan, salgın hastalıklar, iklim krizi ve korumacı politikalar gibi sorunların dünya genelinde etkili olduğunu aktardı.

Akdeniz kuşağında yer alan Türkiye’nin iklim krizinin etkilerini daha fazla hissettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıda güvenliğinin bir milli güvenlik meselesi haline geldiğini ifade etti. Su, tarım ve hayvancılık politikalarının bu gerçekler doğrultusunda belirlendiğini söyleyen Erdoğan, stratejik ürünlerin nerede ve hangi miktarda ekileceğine karar verdiklerini açıkladı.

Yeni destekleme modelinin devreye alındığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçilerin hangi ürüne ne kadar destek alacaklarını önceden bildiklerini ve buna göre ekim planlaması yaptıklarını belirtti. Hayvancılıkta da bölgesel planlamalar oluşturduklarını ve bu alanda ilave teşvikler sağlayacaklarını dile getirdi.

Tarım sayımının önemine dikkat çeken Erdoğan, bu konuda gerekli genelgelerin yayınlanarak iradelerini ortaya koyduklarını bildirdi. Tarımın ekonomik boyutunun yanında stratejik bir sektör olarak değerlendirildiğini belirten Erdoğan, bu alanda çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarım sektörüne yönelik bazı rakamları da paylaştı. Göreve geldikleri günden bu yana 2,1 trilyon lira tarım desteği sağladıklarını, 2025 yılında çiftçilere toplamda 62,3 milyar lira ödeme yapıldığını, yıl sonunda ise bu rakamın 135 milyar liraya ulaşacağını aktardı. Ülkede 206 çeşit tarım mahsulü üretildiğini ve birçok ürünün üretiminde kendine yeter hale gelindiğini vurguladı.

2002 yılında 24,5 milyar dolar olan tarımsal hasılayı 2024 yılında 74 milyar dolara çıkardıklarını dile getiren Erdoğan, tarım ihracatının da aynı dönemde 3,8 milyar dolardan 32,6 milyar dolara ulaştığını kaydetti. 22 yıl içinde 110 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verildiğini ve 186 ülkeye 2 bin 218 çeşit tarım ürünü ihraç edildiğini belirtti.

Su kaynaklarıyla ilgili yapılan yatırımlara da değinen Erdoğan, toplam 3 trilyon 350 milyar liralık yatırım yapıldığını ve 10 bin 663 tesisin hizmete açıldığını bildirdi. Tarım alanında sulanan arazinin 72 milyon dekara ulaştığını ifade etti.

Ormancılık alanında da önemli başarılara imza atıldığını belirten Erdoğan, 7,5 milyar fidan dikimi gerçekleştirildiğini ve Avrupa’da en çok ağaçlandırma yapan ülke olduklarını aktardı. Yangınlarla mücadelede hem insan gücü hem de teknoloji kullanılarak önemli ilerlemeler kaydedildiğini söyledi.

4. Tarım Orman Şurası’nda alınan 86 kararın ülkede tarım için büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm kararların Bakanlık tarafından yayımlanacağını ifade etti. Şurada alınan bazı kararlar arasında tarımsal üretim planlamasında stratejik ürün listelerinin genişletilmesi, yerli üretimle kritik ürün tedarikinin güvence altına alınması ve iklim değişikliği etkilerine dayanıklı yeni bitki çeşitlerinin geliştirilmesi yer aldı.

Erdoğan, tarımsal teknoloji geliştirme bölgeleri ve araştırma enstitülerinin kurulacağını, dijital tarım ve yapay zeka ile ilgili çalışmaların artırılacağını duyurdu. Ayrıca, genetik kaynakların korunması ve ormanların iklim değişikliğine karşı dirençli hale getirilmesi için sistemlerin devreye alınacağını belirtti.

2030 hedefleri arasında içme suyu kayıplarının azaltılması ve sulama sistemlerinin geliştirilmesi yer aldığını belirten Erdoğan, tarım sigortası sisteminde yeni teknolojilerin kullanılacağını da vurguladı. Tarımsal üretime yönelik yapay zeka destekli tahmin sistemlerinin hayata geçirileceğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin tarımda elde ettiği başarıların devam edeceğine inandığını ifade etti.

4. Tarım Orman Şurası’nın ülke için hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm katılımcılara teşekkür etti.

Erdoğan’dan Tarımda Yeni Dönem: 86 Karar Açıklandı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Turkiyex Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin