TBMM Otel Yangınını Araştırma Komisyonu’nda açıklamalarda bulunan Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, yangında çocuklarını kaybeden Duygu Can’ın, “Biri yanıma yaklaştı, ‘Vali Bey üzülüyor ağlama’ dedi” ifadesine değinerek, “Kendisiyle iletişim kurdum. Duygu hocamla görüşme fırsatım oldu. O gün bana geldiğinde evlatlarının kaybını söyledi. İkinci vefat listesinde o çocukların isimlerini gördüm. Ancak anne o kadar şoktaydı ki, ona bu durumu bildirmek istemedim. Kendisine ve diğerlerine incitici bir dil kullandığımı düşünmüyorum. Telefonda helalleştik” şeklinde konuştu.
TBMM Kartalkaya’da gerçekleşen yangını araştırmak üzere toplanan komisyonda, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok başkanlık yaptı. Vali Aydın, komisyonda yaptığı sunumda, otel yangını meydana geldiğinde göreve başlamasının üzerinden henüz üç ay geçtiğini belirtti. Vali Aydın, 2002 yılında yangın öncesinde otelin en üst katındaki kral dairesinin tamamlandığını ve bakanlığın 3 yıldızlı işletme ruhsatı verdiğini hatırlattı. 2007 yılında işletme değişikliği nedeniyle İl Özel İdaresine başvurulduğunu ifade eden Aydın, “Ruhsat ve diğer belgeler tamamlandı ve verildi. 2008 yılında işletmeci, turizm işletme belgesinde İmampınarı mevkisinin geçmediğini belirterek, bu uyumsuzluğun giderilmesini talep etti” dedi.
‘İL ÖZEL İDARESİNİN RUHSAT ÇALIŞMASI YOK’
Vali Aydın, otelin kafe-restoran işletmesi için başvuru yapıldığını, itfaiyenin binayı denetlediğini ve 8 ana eksiklik tespit edildiğini ifade etti. Ancak işletmenin sonrasında dilekçeyi geri çektiğini hatırlattı. Komisyondaki kafa karışıklıkları üzerine Vali, kafenin otelden ayrı olmadığını ve bu nedenle kaçak yapı statüsüne girmediğini vurguladı. “İlgililer 8 eksikliği tespit edip, bunları tamamladıktan sonra otel işlemden vazgeçme dilekçesi verdi. Ancak aynı tarihlerde 70 metrekarelik alan için itfaiyeden uygunluk raporu alındı ve Bolu İl Özel İdaresine iş yeri açma ruhsatı talep edildi. Bizim ekiplerimiz dosyayı incelemeye aldı fakat yangın bu inceleme aşamasında meydana geldi. Bu nedenle İl Özel İdaresinin burada bir ruhsat çalışması yok” dedi.
‘DUYGU HOCAMLA KONUŞTUK’
Yangında çocuklarını kaybeden Duygu Can’ın komisyondaki sözleri üzerine Vali Aydın, “Hemen kendisini aradım. Duygu hocamla görüşme fırsatım oldu. O gün iki kriz merkezi kurduk. Duygu hoca kapıdan girdiğinde çok üzgün görünüyordu. Yangın haberini alır almaz olay yerine gitmek için evden çıkmıştım. Vefat listeleri elimdeydi; yakınları bilgi almak için kriz merkezlerinden ulaşabilirdi. Duygu hoca, muhtemelen o listede çocuklarının isimlerini bulamamıştı. Hemen yanına gittim ve kendisiyle konuşmaya başladım. Listeyi kontrol ettim, ancak evlatları o listede yoktu. İkinci vefat listesinde isimlerini gördüm ama anne o kadar şoktaydı ki, bunu ona söylemek istemedim. Yanında erkek akrabaları vardı. Bu durumu Duygu hocaya anlattım. O da o günleri hatırladı. Kendisine destek olmak amacıyla yanına oturttum ve akrabalarını yanına çağırdım. ‘Başınız sağ olsun’ dedim, ‘Evladınız şu hastanede’ dedim. Ben hastane başhekimini aradım ve onlarla görüşme sağladık. O gün birçok yaralı ve vefat edenin yakınlarına bilgi vermek zorunda kaldım. Benim de içim yandı. Üç aylık valiyim ve böyle bir olayla karşılaşmak zorunda kaldım. Oraya canı yanan birçok vatandaşımız geldi” ifadelerini kullandı.
Vali Aydın, yangında hayatını kaybedenlerin cesetlerinin bir tavuk firmasına ait TIR’ın dorsesine konulmasıyla ilgili olarak, Bolu Belediyesinden bir yetkili tarafından firmanın arandığını ve aracın bu şekilde yangın bölgesine geldiğini aktardı.
KOMİSYONDA TARTIŞMA ÇIKTI
İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz’un, hayatını kaybedenlerin listesinin AK Parti kongresi nedeniyle geç açıklandığını iddia etmesi üzerine Komisyon Başkanı Selami Altınok müdahale etti. Bu durum üzerine komisyonda tartışmalar yaşandı ve Altınok, komisyona ara verdi.