Bağdat’ta gerçekleştirilen Arap Birliği’nin 34. Zirvesi, önemli bir sonuç bildirisiyle sona erdi. Bu bildiride, Filistin halkının zorla topraklarından göç ettirilmesine karşı durulurken, Gazze Şeridi’nde derhal bir ateşkes sağlanması çağrısı yapıldı.
Irak’ın başkenti Bağdat’ta “Diyalog, Dayanışma ve Kalkınma” teması altında düzenlenen zirvenin sonuç bildirisi yayımlandı. Bildiride, Arap ülkelerinin ortak hedefinin, bölge halklarının çıkarlarını korumak amacıyla işbirliğini artırmak olduğu ifade edildi. Filistin halkının zorla göç ettirilmesinin kesinlikle reddedildiği bildiride, “Gazze Şeridi’ne acil insani yardım ulaştırılması gerekmektedir. Gazze’deki kan dökülmesinin durması için uluslararası topluma çağrıda bulunuyoruz. Filistin meselesi, bölgenin en önemli sorunudur ve Gazze Şeridi’nde derhal ateşkes sağlanmalıdır” denildi.
Gazze Şeridi’nin yeniden inşası için uluslararası destek talep edildi
Bildiride, uluslararası topluma, Gazze Şeridi’nin yeniden inşası için siyasi, mali ve hukuki destek verme çağrısında bulunuldu. Ayrıca, “Filistin halkının zorla göç ettirilmesine karşıyız. Gazze Şeridi’nin yeniden inşasına yönelik Arap-İslam planına destek vermekteyiz” ifadelerine yer verildi.
İki devletli çözüm için zaman sınırı talebi
Bir diğer önemli konu ise, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) iki devletli çözümün uygulanması için gerekli adımları atması ve bu sürece bir zaman çizelgesi eklenmesi yönünde çağrı yapılması oldu.
“Suriye topraklarının iç işlerine müdahaleleri reddediyoruz”
Arap liderler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye‘ye yönelik yaptırımları kaldırma kararını da memnuniyetle karşıladı. Bildiride, “Suriye topraklarının birliğine destek verdiğimizi yineliyor, iç işlerine müdahaleleri kesinlikle reddediyoruz. İsrail’in Suriye‘ye yönelik sürekli saldırılarını da şiddetle kınıyoruz” denildi.
Sudan’daki çatışmalara da değinilen bildiride, “Sudan’daki çatışmaların sona ermesi için siyasi bir çözüm bulunmalıdır” ifadeleri yer aldı.
İspanya Başbakanı Sanchez, onur konuğu olarak katıldı
Irak’ın 13 yıl aradan sonra ev sahipliği yaptığı zirveye, Katar, Filistin, Mısır, Yemen, Somali, Suudi Arabistan, Kuveyt, Ürdün, Lübnan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Sudan, Suriye, Tunus, Cezayir, Bahreyn, Cibuti, Komorlar, Fas, Moritanya ve Libya’nın yanı sıra onur konuğu olarak İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Mahmud Ali Yusuf, AB Körfez Özel Temsilcisi Luigi Di Maio ve Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov katıldı. Zirve, Gazze Şeridi’ndeki insani krize odaklanırken, Suriye meselesi, Yemen ve Sudan gibi konular da gündemin önemli maddeleri arasında yer aldı. – BAĞDAT