Katolik Kilisesi’nin yeni papası 14. Leo (Leone), dünya genelinden birçok devlet ve hükümet temsilcisinin katıldığı bir törenle resmi olarak görevine başladı.
Vatikan‘da düzenlenen törene, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da dahil olmak üzere birçok siyasi figür katıldı. Rubio, burada yaptığı açıklamada, Ukrayna ile Rusya arasındaki barış görüşmelerinin Vatikan’da gerçekleştirilebileceğini belirtti.
Rubio, dün Vatikan‘ın başbakanı olan Kardinal Pietro Parolin ve barış ile esir değişimi konularında görevli Kardinal Matteo Zuppi ile görüşmeler yaptı. Bakan, bu görüşmelerin yanı sıra, Türkiye’de gerçekleşen toplantılar hakkında da bilgi alışverişinde bulunacaklarını ifade etti.
ABD’li Bakan, “Vatikan’ın yapıcı bir rol üstlenme isteğinden dolayı minnettarız” diyerek, buranın Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapma potansiyelini vurguladı.
Bununla birlikte, Rubio, arabuluculuk konusunda bir soru üzerine, “Ben buna arabuluculuk demezdim ama burası kesinlikle her iki tarafın da rahatlıkla gidebileceği bir yer” yanıtını verdi.
Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Parolin, Vatikan’ın Rusya ve Ukrayna arasındaki doğrudan görüşmelere ev sahipliği yapmayı önerdiğini açıkladı. İstanbul’daki önceki görüşmelerin başarısızlığını “trajik” olarak nitelendiren Parolin, “Yavaş da olsa olumlu bir barış sürecinin başlayacağını ummuştuk ama maalesef tekrar başa döndük” dedi.
Papa‘nın “arabuluculuk” önerisinin ne anlama geldiğiyle ilgili bir soruya Parolin, “Somut olarak, Vatikan’ın iki taraf arasında doğrudan bir görüşme için mekan olmaya hazır olduğu anlamına geliyor. Vatikan, bu konuda oldukça uygun bir yer olabilir” şeklinde yanıt verdi.
Cuma günü İstanbul’da, Rusya ve Ukrayna’nın yetkilileri, üç yıl aradan sonra ilk kez doğrudan görüşmelere katıldılar. Görüşmelere Türk heyeti de dahil oldu, ancak ABD’li yetkililer katılmadı.
Tarafların karşılıklı olarak 1000’er savaş esirini serbest bırakmayı kabul ettiği belirtildi. Ayrıca, her iki tarafın da gelecekteki ateşkese dair vizyonlarını sunma konusunda anlaştığı bildirildi. Ancak, ateşkes ve müzakere sürecinde daha fazla ilerleme kaydedilemedi.
Yeni Papa‘nın ‘barış’ çağrısı
8 Mayıs’ta papa olarak seçilen ABD’li Kardinal Robert Francis Prevost, ilk halka seslenişinde “barış” çağrısında bulunmuştu. Ardından, Ukrayna ve Filistin gibi çatışma bölgelerine atıfta bulunarak, “Kendi adıma, barışın sağlanması için her türlü çabayı göstereceğim. Vatikan, düşmanları yüz yüze getirip konuşmalarını sağlamak için her zaman hazırdır” ifadelerini kullanmıştı.
Papa‘nın bu açıklamaları, Ukrayna lideri Zelenskiy tarafından olumlu karşılandı. Zelenskiy, “Papa’ya, Vatikan’ın küresel barışı sağlamak için arabuluculuk rolü üstlenmeye istekli olmasıyla ilgili bilgece sözleri için minnettarım” dedi.
Pazar günü düzenlenen törene katılan Zelenskiy ve ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’ın, ayrı ayrı Papa ile görüşebileceği de ifade ediliyor.
Papa’nın göreve başlama törenine katılan diğer liderler arasında Almanya, Avustralya, Ermenistan, İsrail ve Kanada’nın devlet ve hükümet başkanları ile 10 kadar ülkenin kraliyet ailesi temsilcileri de bulunuyordu.
Farklı dinleri ve Hristiyan mezheplerini temsilen de geniş bir katılım sağlandı. Fener Rum Patriği Bartolomeos ve Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan da etkinlikte yer aldı.
Vatikan’a yakın kaynaklar, Papa ile Patrik Bartolomeos’un, İznik Konsili’nin 1700. yıldönümü için Türkiye’ye yapmayı planladıkları ziyareti de görüşebileceğini aktarıyor.