Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin tohumculuk alanındaki politikalarına büyük önem verdiklerini vurgulayarak, “Son 23 yıl içerisinde, Türkiye’de tohumculuk faaliyetleri yürüten firma sayısı 1117’ye ulaştı ve bu firmaların yüzde 94’ü yerli girişimdir. Sertifikalı tohumluk üretimimizi 9 kat artışla 1 milyon 300 bin tona çıkardık.” şeklinde konuştu.
Yumaklı, Uluslararası Tohum Federasyonu (ISF) tarafından düzenlenen Dünya Tohumculuk Kongresi’nde, tarımsal üretimin stratejik öneminin son 25 yılda giderek arttığını ifade etti. Dünyada meydana gelen değişimlerin, tarımın önemini artırdığını belirtti.
Tarımsal üretimin stratejik değerinin artmasında, sanayi, ticaret ve küresel tedarik zincirini etkileyen “yeni normal” olgusunun etkili olduğunu belirten Yumaklı, Kovid-19 pandemisinin ardından iklim değişikliği, ekonomik krizler, doğal afetler ve bölgesel çatışmalar gibi sorunların global riskleri artırdığını kaydetti.
Bu durumun birçok ülkede gıda güvenliği sorunlarına yol açtığını dile getiren Yumaklı, yaşanan gelişmelerin ülkeleri tarımsal üretimde daha milliyetçi bir yaklaşım sergilemeye yönlendirdiğini aktardı.
Tarım alanındaki politikaların dört ana konu etrafında şekillendiğini söyleyen Yumaklı, “Sürdürülebilir üretim, teknoloji ve dijitalleşmenin entegrasyonu, tarımsal AR-GE’de verim ve kalite odaklılık, aile işletmelerinin geliştirilmesi” bu konular arasında yer aldığını ifade etti. Bu dört başlık, gıda arz güvenliğini sağlamak için bir yol haritası sunduğunu belirtti.
Bakan Yumaklı, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayımlanan rapora atıfta bulunarak, 2050 yılına kadar dünya genelinde gıda ihtiyacının artacağına dikkat çekti ve bu süreçlerin merkezinde tohumculuk sektörünün bulunduğunu ifade etti.
Tohumculuk sektörünü devlet olarak desteklediklerini yineleyen Yumaklı, “Son 23 yılda Türkiye’de tohumculuk alanında faaliyet gösteren firma sayısı 1117’ye yükseldi, bu firmaların yüzde 94’ü yerli. Sertifikalı tohumluk üretimimiz 9 kat artışla 1 milyon 300 bin tona ulaştı. Sertifikalı fide ve fidan üretimimizi ise 46 kat artarak 186 milyon adede çıkardık. Ata Tohumu Projesi ile 49 yerel çeşidi tescil edip koruma altına aldık.” şeklinde konuştu.
Yumaklı, ayrıca kuraklığa dayanıklı 79 ve soğuğa dayanıklı 3 tohumluk çeşidi geliştirdiklerini ifade ederek, çiftçilere bu ürünleri sunduklarını belirtti. İki gen bankasında, yaklaşık 122 bin tohum materyalinin saklandığını ve 18 gen bankasında 107 türe ait 10 binden fazla canlı örneğin korunduğunu aktardı. Bu çabaların sonucunda, Türkiye’nin 103 ülkeye tohum ihracatı gerçekleştirdiğini ve bu rakamın 340 milyon dolara ulaştığını bildirdi.
Türkiye’nin tarımsal hasıla bakımından ilk 8 ülke arasında yer aldığını ve tarımsal ürün ihracatında 8 üründe dünya genelinde ilk 3’te bulunduğunu vurgulayan Yumaklı, bu başarıda tohumculuk sektörünün önemli rol oynadığını belirtti.
4. Tarım Orman Şura’sında tohumculuk konusunun ele alındığını hatırlatan Yumaklı, “Tohumculukla ilgili 8 farklı çalışma grubunda konular detaylı bir şekilde değerlendirildi.” dedi.
Şura’da sadece üretimin artırılmasına odaklanılmadığını, aynı zamanda tohumculukla ilgili beş hedef belirlendiğini ifade eden Yumaklı, bu hedefleri şöyle sıraladı: “Tohum sağlığı analiz ortam ve yöntemlerinin geliştirilmesi, sertifikalı tohumluk üretiminin artırılması, sertifikasız tohumluk satışının engellenmesi, tohumculuk işletmelerinin sanayi işletmesi olarak kabul edilmesi ve yerlilik ile millilik oranı yüksek tohum üretimi.” Ayrıca, tohumculukla ilgili toplam 48 strateji belirlendiğini ekledi.
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye’de tohumculuk alanında başarı hikayelerinin devam ettiğini belirterek, “100’den fazla ülkeye tohum ihraç eden güçlü bir sektörüz. Tüm dünya bu durumu takip ediyor.” dedi.
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler de, Türkiye’nin tarımsal üretim açısından önemli bir konumda bulunduğunu vurgulayarak, “Kongrede alınan kararların tüm sektörlerin gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.