TEKİRDAĞ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, deniz çayırlarının gözlemlerinde yaşanan azalmaların, bazı türlerin yok olma riski ile karşı karşıya kaldığını belirtti. Prof. Dr. Tecer, deniz çayırlarının denizdeki canlılar için kritik öneme sahip oksijen üreten temel ekosistem öğeleri olduğunu vurguladı. “Deniz çayırlarının azalması, balık türlerinin azalması ve oksijensiz yaşam koşullarının oluşması anlamına geliyor” dedi.
Prof. Dr. Tecer, Marmara Denizi başta olmak üzere ülke genelindeki denizlerde gerçekleştirdikleri gözlemlerle ilgili bilgi verdi. Deniz çayırlarının azaldığını ve bazı türlerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getiren Tecer, “Deniz çayırları, denizin ormanlarıdır. Oksijen kaynağımız olan karadaki ormanların denizdeki karşılığıdır. Dolayısıyla bu ekosistemlerin korunması hayati bir önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
‘KORUNMALARINA YÖNELİK KILAVUZ HAZIRLIYORUZ’
Deniz çayırlarının sayısındaki azalma konusunda uzun süredir gözlem yaptıklarını aktaran Prof. Dr. Tecer, bu durumu ele almak amacıyla önemli bir Avrupa Birliği projesi yürüttüklerini açıkladı. Karadeniz kıyısındaki ülkelerle iş birliği içinde, deniz çayırlarının korunmasına yönelik bir kılavuz hazırladıklarını belirten Tecer, “Bu kılavuz, deniz çayırlarının korunması konusunda politika yapıcılara yol gösterecektir. ÇED raporları sürecinde deniz çayırlarının da dikkate alınması gerektiğini vurgulayacağız” dedi.
‘FARKINDALIK OLUŞMASI GEREKİYOR’
Deniz çayırlarının korunmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Tecer, öncelikle bu konuda bir farkındalık oluşturulması gerektiğini ifade etti. Bazı sahillerde turizm amaçlı alan açmak için deniz çayırlarının yok edildiğini gözlemlediklerini belirten Tecer, “Eğer bu deniz çayırlarının denizdeki canlıların oksijen kaynağı olduğu bilinseydi, bu tür eylemlerden kaçınılırdı. Öncelikle bilgilendirme yapmalıyız. Bunun ardından balıkçılık, kıyı yapılaşması ve deniz taşımacılığı gibi faaliyetlerin deniz çayırlarına zarar vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Bu noktada yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır” şeklinde konuştu.