1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Bakan Kacır, Bölgesel Kalkınmayı Güçlendirdi

Bakan Kacır, Bölgesel Kalkınmayı Güçlendirdi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Polonya’nın başkenti Varşova’da gerçekleştirilen ‘Dayanıklı Yerleşimler İçin Bölgesel Kalkınmayı Güçlendirme’ temalı Bakanlar Toplantısı’na katıldı. Kacır, burada yaptığı konuşmada, bölgesel kalkınma politikalarını dijital, yeşil ve demografik dönüşüm başlıkları altında ele aldıklarını belirterek, “Bölgesel kalkınma politikalarımız, ülkemizin genel kalkınmasına katkı sağlayacak ve şehirlerimizin Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda güçlü bir varlık göstermesine yardımcı olacaktır.” dedi.

Bakan Kacır, Türkiye’nin son yıllarda üretim ve teknolojik kalkınma alanında önemli bir merkez olma hedefinde kaydedilen ilerlemelere dikkati çekerek, “Dinamik iş gücümüz, stratejik konumumuz ve sağlam sanayi altyapımız ile Türkiye, Avrupa’nın küresel değer zincirlerinde giderek daha önemli bir oyuncu haline gelmiştir. Sadece ekonomik büyümeyi teşvik etmekle kalmıyor, aynı zamanda bölgesel uyumu sağlamaya ve eşitsizlikleri etkili bir şekilde ele almaya kararlıyız. Bu süreçte Kalkınma Ajanslarımız ve Bölge Kalkınma İdarelerimiz kritik bir rol üstlenmektedir.” şeklinde konuştu.

‘İŞ BİRLİĞİNE DAYALI DİJİTAL DÖNÜŞÜME İNANIYORUZ’

Toplantının ‘Rekabet Gücünü Artırmak İçin Bölgesel Kalkınma Politikalarından Yararlanmak’ oturumunda konuşan Bakan Kacır, Türkiye’nin Dijital Avrupa Programı’na katılımının ve beş Avrupa Dijital İnovasyon Merkezi (EDIH) kurulmasının, Avrupa dijital ekosistemiyle daha derin bir entegrasyon sağladığını ifade etti. Bu merkezlerin KOBİ’lere ve kamu kurumlarına teknoloji test olanakları, beceri geliştirme faaliyetleri ve inovasyon finansmanına erişim sunduğunu vurguladı. Kacır, “Türkiye, herkes için kapsayıcı, dayanıklı ve iş birliğine dayanan bir dijital dönüşümü benimsemektedir.” dedi.

Bakan Kacır, ‘Bölgelerde, Şehirlerde ve Kırsal Alanlarda Küresel Dönüşümlere Karşı Dirençlilik İnşası’ oturumunda ise bölgesel büyümeyi desteklemek amacıyla Bölge Kalkınma İdaresi Eylem Planlarını tamamladıklarını belirterek, “Bu planlar, bölgesel büyümeye yeni bir ivme kazandırmayı hedeflemektedir. 2024-2028 dönemini kapsayan mevcut eylem planlarımız, 16 dönüştürücü program altında toplam 673 projeyi içermektedir. Bu projelerin uygulanması için önümüzdeki beş yıl içinde yaklaşık 45 milyar ABD doları tutarında yatırım öngörülmektedir.” açıklamasında bulundu.

TOPLANTILARIN ARDINDAN POLONYA TEMASLARINI DEĞERLENDİRDİ

Kacır, toplantıların ardından Polonya temaslarını değerlendirerek, “Bu toplantılarda yerel kalkınmanın, bölgesel kalkınmanın ulusal kalkınmadaki rolünü ve ülkelerin bu alandaki tecrübelerini paylaştık.” dedi.

‘DİJİTAL, YEŞİL VE DEMOGRAFİK DÖNÜŞÜMÜ ELE ALDIK’

Bölgesel kalkınma politikalarını üç ana başlıkta değerlendirdiklerini ifade eden Kacır, “Dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm ve demografik dönüşüm konularında bölgeler arasında önemli farklılıklar var. Büyük ölçekli firmalar dijital dönüşümde daha hızlı ilerlerken, KOBİ’ler bu süreçte daha fazla desteğe ihtiyaç duymaktadır. Yaş grubu itibarıyla daha ileri bireylerin dijital dönüşüme adaptasyonu gençlerle karşılaştırıldığında daha yavaş olmaktadır. Bu nedenle bölgesel kalkınma politikalarımızı oluştururken bu farklılıkları dikkate alıyoruz.” dedi.

Kacır, yeşil dönüşümün değişik bölgelerde farklı etkiler yarattığını belirterek, “Bazı bölgelerde yüksek emisyon düzeyine sahip sektörlerin ekonomideki payı daha fazladır. Bu nedenle, yeşil dönüşümün daha kapsayıcı ve herkesin faydasına olacak şekilde gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.

‘HEDEFLERİMİZ, POLİTİKALARIMIZ VE PROJELERİMİZİ PAYLAŞTIK’

Kacır, Türkiye’nin son 22 yılda Cumhurbaşkanı’nın liderliğinde geliştirdiği bölgesel kalkınma politikalarıyla bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmaya yönelik adımları katılımcı ülkelere aktardıklarını belirtti. Ayrıca, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi çerçevesinde belirlenen hedefler ve bu hedeflere ulaşmak için geliştirdikleri politikalar ile projeleri de diğer ülkelerle paylaştıklarını ifade etti.

‘KALKINMA AJANSLARIMIZ, BÖLGESEL KALKINMANIN LOKOMOTİFİ’

Kacır, Kalkınma Ajanslarının Türkiye’de bölgesel kalkınma politikalarının lokomotifi olduğunu vurgulayarak, “Doğu Anadolu Projesi, Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Karadeniz Projesi ve Konya Ovası Projesi, Türkiye’nin önemli dört Bölgesel Kalkınma Projesidir. Bu projeler, tüm şehirlerimizi ve bölgelerimizi kalkınma yolculuğuna dahil edecek ve bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmamızı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

ORTAK ÇALIŞMALARI GÜÇLENDİRMEYE DÖNÜK ADIMLAR

Kacır, ikili görüşmelerde Kalkınma Ajanslarının diğer ülkelerdeki ajanslarla yürütebileceği projeleri değerlendirdiklerini, ortak çalışmaları güçlendirmeye yönelik adımları ele aldıklarını vurguladı. Ayrıca, komşu ülkelerde ve Avrupa Birliği ülkelerinde, bölgesel kalkınma alanında yürütülen projelerde Türk sanayinin ve inşaat sektörünün daha güçlü bir şekilde yer alabilmesi için atılacak adımları değerlendirdiklerini de kaydetti. Kacır, “Bölgesel kalkınma politikalarımız, Türkiye’nin genel kalkınmasına katkı sağlayacak ve tüm şehirlerimizin Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda güçlü bir şekilde var olmasını mümkün kılacaktır.” ifadelerini kullandı.

Bakan Kacır, Bölgesel Kalkınmayı Güçlendirdi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Turkiyex Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin