Fındık kurdu, fındık üreticileri için önemli bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Bu bağlamda, fındık kurdu ile mücadele zamanının geldiği vurgulandı.
Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürü İsa Kaplan, fındık kurdunun meyve üzerinde beslenerek zarar verdiğini, bu durumun erken dönemde sarı karamuk, geç dönemde ise kara karamuk oluşumuna sebep olduğunu belirtti. Kaplan, bu zararlının yumurta bırakması sonucunda delik fındıkların oluştuğunu hatırlattı.
Bir çift fındık kurdunun dekarda yaklaşık 200 fındığa zarar verdiğini ve bunun da 0,5 kg. fındık kaybına yol açtığını ifade eden Kaplan, “Çiftçilerimiz bahçelerini düzenli olarak kontrol etmeli ve ilaçlı mücadeleye geçmelidir. Trabzon’da ilaçlı mücadele için sahil kuşakta Mayıs ayının ilk yarısı, orta kuşakta Mayıs ortası ve yüksek kuşakta ise Mayıs ayı sonuna doğru gözlemler yapılmalıdır. Fındıkların yüzde 50’si mercimek iriliğine ulaştığında ilaçlamaya başlanmalıdır” dedi.
İlaçlama öncesinde zararlının yoğunluğunun ölçülmesi gerektiğini vurgulayan Kaplan, fındık ocakları altına 3×3,5 m ebadında çarşaf gerilerek darbe metodu ile düşen böceklerin sayılması gerektiğini belirtti. Rastgele seçilen 10 ocaktan 2 veya daha fazla ergin böcek düştüğünde ve meyveler mercimek iriliğine ulaştığında ilaçlamanın başlaması gerektiğini ifade etti. İlaçlamada, Bakanlıkça ruhsatlı ve fındığa tavsiyeli bitki koruma ürünlerinin kullanılmasının önemini vurguladı.
Kaplan, ilaçlamanın fındık ocaklarının altından yukarıya doğru gerçekleştirilmesi gerektiğini ve bu uygulamanın yaprak bitleri üzerinde de etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, fındık yeşil kokarcası ve kahverengi kokarca görülen bahçelerde, fındık kurduna karşı uygulanan ilaçlı mücadelenin her üç zararlıyı etkileyen bitki koruma ürünleri ile yapılması gerektiğini ekledi.
İlaçlamalarda tavsiye edilmeyen ilaçların kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Kaplan, yaprak gübreleri hariç hiçbir kimyasal maddenin ilaçlarla karıştırılmaması gerektiğini ve ilaçlamanın tek seferde gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Zirai mücadele yapılacak bölgelerdeki arıcılara, mücadele yapılmadan yedi gün önce bu durum hakkında bilgi verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Kaplan, bitki koruma ürünlerinin etiketinde belirtilen tavsiyelere uygun şekilde uygulanması ve kullanılan ürünlerin artık ve ambalajlarının doğru bir şekilde imha edilmesi gerektiğini de hatırlattı. Zirai mücadelede bal arılarını korumak için sıvı ilaçların tercih edilmesi gerektiğini belirten Kaplan, ilaçlamalar sırasında arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaştırılmaması gerektiğini vurguladı. İlaçlamaların akşamüzeri veya sabah erken saatlerde, arıların uçuş yapmadığı zamanlarda yapılmasının önemine dikkat çekti.
İsa Kaplan, insan ve hayvan sağlığı açısından ilaçlama bitiminden sonra belirtilen süre zarfında alanda hayvan otlatılmaması ve meyve yenmemesi gerektiğini de ekledi. – TRABZON