Bir döneme damgasını vuran beyaz iş nakışları, Bayburtlu kadınların özverili çalışmalarıyla yeniden canlandırılıyor. Bayburt Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen El ve Makine Nakışları Kursu’na katılan kadınlar, yaptıkları el işlerini satarak aile bütçelerine de katkı sağlıyorlar.
Kursun başlangıcında bir araya gelen 15 kadından oluşan grup, usta öğretici Esen Köse’nin rehberliğinde, özenle işledikleri ürünlerle dikkat çekiyor. Antika kara kelle dikiş makinelerinde beyaz iş seccade, havlu, kanaviçe ve çeyizlik ürünler hazırlayan kadınlar, geçmişten gelen bu değerleri günümüze taşıyarak kullanışlı hale getiriyorlar. Ayrıca, büyükannelerinden miras kalan kanaviçeleri modern dokunuşlarla yeniden yorumlayarak, bu eserleri geri dönüştürüyorlar. Günlük yaşamda kullanılabilecek ürünler üreten kadınlar, siparişleri yetiştirmekte zorlandıklarını ve bu sayede aile bütçelerine katkıda bulunduklarını belirtiyorlar.
“Hastalığımı kurs sayesinde yendim”
Kursa katılan Hülya Karaca, burada geçirdiği zamanın kendisine çok iyi geldiğini ifade etti. Rahatsızlık yaşadığı dönemde kursa başlamanın ona büyük faydalarda bulunduğunu belirten Karaca, “Bu kursa başlamadan önce ciddi bir rahatsızlık geçirdim. Kurs sayesinde stresimi attım ve hastalığım nüksetmedi. Kadınlarla birlikte güzel vakit geçiriyor, evime maddi katkı sağlıyorum. Günlerim çok neşeli geçiyor” dedi. Ayrıca, nakış bilgisi olmadan kursa katıldığını ve bu süreçte el becerilerini geliştirdiğini vurguladı.
“Aşkla işimizi yapıyoruz, hiç yorulmuyoruz”
Kursiyerlerden Yasemin Mercimek, arkadaşlarıyla birlikte yaptıkları namazlık, masa örtüsü ve havlu ürünleri hakkında bilgi verdi. İşlerini severek yaptıklarını ve bu nedenle yorulmadıklarını belirten Mercimek, “Annelerimizden kalan kanaviçeleri çeşitli ürünlere çeviriyoruz. Bu sayede hem geçmişimizi yaşatıyor hem de keyifli vakit geçiriyoruz” şeklinde konuştu.
“Hem ev ekonomisine katkıda bulunuyoruz hem de keyifli vakit geçiriyoruz”
Halk Eğitim Merkezi’nde 9 yıldır usta öğreticilik yapan Esen Köse, bu süre zarfında hiç dikiş bilmeyen kursiyerleri de eğittiğini ifade etti. “Kara kelle denilen eski makinelerde, beyaz iş nakışları yapıyoruz. Bu süreçte hem ev ekonomisine katkı sağlıyoruz hem de hoş sohbetler eşliğinde keyifli zaman geçiriyoruz” diyen Köse, kursiyerlerinin birbirlerine destek vererek, bilmedikleri teknikleri öğrenmelerine yardımcı olduklarını belirtti. Limonlu çay eşliğinde yapılan çalışmalar, kadınların dayanışma ruhunu pekiştiriyor.