BİLİM insanları, arıların savaşlar, mikroplastikler ve ışık kirliliği gibi yeni tehditlerle mücadele ettiğini açıkladı.
Reading Üniversitesi tarafından hazırlanan yeni bir rapor, önümüzdeki on yıl içinde tozlayıcıların kaybını hızlandırabilecek 12 farklı tehdidi belirledi. Bu tehditler arasında savaşlar, mikroplastik kirliliği, yapay ışıklar, antibiyotik kalıntıları ve pestisit karışımları dikkat çekiyor. Örneğin, Ukrayna’daki çatışmalar, ülkelerin daha az çeşitlilikte mahsul yetiştirmesine neden oluyor. Bu durum, arıların mevsim boyunca farklı besin kaynaklarına erişimini kısıtlayarak popülasyonlarını olumsuz etkiliyor.
Bilim insanları, Avrupa genelinde incelenen 315 arı kolonisi içinde sentetik plastik kalıntılarına, özellikle de PET türüne rastlandığını bildirdi. Uzmanlar, sokak lambalarının gece polen taşıyıcılarının çiçek ziyaretlerini yüzde 62 oranında azalttığını belirtiyor. Ayrıca, antibiyotik kalıntıları ve kimyasal pestisit karışımlarının arıların davranışlarını bozarak yaşam döngülerini tehdit ettiğini ifade ediyor.
Raporda, arıları korumaya yönelik bazı öneriler de yer alıyor. Bunlar arasında antibiyotik kirliliğine karşı daha sıkı yasaların getirilmesi, hava kirliliğini azaltmak amacıyla elektrikli araçların kullanımının artırılması ve daha fazla polen üreten bitkilerin ekilmesi gibi çözümler önerilmektedir.