1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Kestane Gal Arısına Biyolojik Mücadele Başlatıldı

Kestane Gal Arısına Biyolojik Mücadele Başlatıldı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SAMSUN’da, kestane gal arısı tehdidi için biyolojik mücadele süreci başlatıldı. ‘Torymus sinensis’ böcekleri, gal oluşumu gösteren kestane ağaçlarının dallarına yerleştirildi.

Asya kökenli kestane gal arısı, Türkiye’de ilk kez 2013 yılında Yalova’da tespit edilmişti. Özellikle Karadeniz Bölgesi’ndeki kestane ormanlarına büyük zarar veren bu zararlı, kestane veriminde önemli kayıplara yol açıyor. 5 bin 343 hektar alana sahip olan Samsun‘da, Salıpazarı ve Ondokuzmayıs ilçelerinde gal arısının varlığı gözlemlendi. Orta Karadeniz Bölgesi’nde, OMÜ Ziraat Fakültesi ve Samsun Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yürütülen biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında, Orman Zararlıları ve Biyolojik Mücadele Laboratuvarı’nda üretilen ‘torymus sinensis’ böcekleri, OMÜ Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu’ndaki kestane bahçelerine bırakıldı. Bu etkinliğe Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri de katıldı.

‘VERİMİ YÜZDE 50 İLE 70 DÜŞÜREBİLİYOR’

OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, “Bu gal arısı, tomurcukların deformasyonuna ve kırmızı renkli gallerin oluşmasına neden oluyor. Ağaçlarda düzgün bir yapraklanma da sağlanamıyor. Verimi yüzde 50 ile 70 oranında düşürebiliyor. Dolayısıyla bu zararlı, oldukça tehlikeli. 2013 yılında ülkemize giriş yaptı ve ilk önce Yalova’da saptandı, ardından Karadeniz Bölgesi’ne yayıldı. Biyolojik mücadele, bu zararlı ile mücadelede hayati bir öneme sahip. Türkiye, kestanenin gen merkezi konumunda. Ülkemizde yaklaşık 70-75 bin ton kestane üretimi mevcut; ancak şu anda kestaneliklerimiz gal arısı tehdidi altında. Bu zararlıya karşı Orman Genel Müdürlüğü laboratuvarlarında ‘torymus sinensis’ böceği üretildi” şeklinde konuştu.

‘5 İLA 7 YIL İÇERİSİNDE YOK EDECEK’

Laboratuvar ortamında toplam 3 bin 950 adet ‘torymus sinensis’ böceği üretildiğini ifade eden Prof. Dr. Ümit Serdar, “Bu böcekler salındıktan sonra yaklaşık 5 ila 7 yıl içerisinde gal arısını yok edecek. Ancak bu süreç hemen sonuç vermeyecek. Şu anda salım işlemlerini gerçekleştireceğiz. Salım yapıldıktan sonra böcekler, gal ağaçlarına yumurta bırakacaklar. Yıl sonunda, toplanan gallerden tekrar ‘torymus sinensis’ böceği üretilecek. Yıl sonuna kadar bu galleri toplamaya çalışacağız. Biyolojik mücadele çalışmalarımız bu şekilde devam edecek” dedi.

Kestane Gal Arısına Biyolojik Mücadele Başlatıldı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Turkiyex Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin