1. Haberler
  2. Genel
  3. Rekolte düştü

Rekolte düştü

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Narenciye ağaçlarının çiçeklerinden elde edilen Narenciye Balı hasadında sona yaklaşılırken, gezginci arıcılar bu yıl rekolte düşüklüğü ve sahte ballardan yakındılar.

Türkiye’nin değişik yörelerinden gezginci arıcıların kış mevsimini daha rahat geçirmek ve Narenciye balı elde etmek için geldikleri Antalya’nın Kumluca ilçesinde, bu yıl olumsuz hava nedeniyle bal rekoltesinin geçen yıllara göre düşük olduğu bildirildi.

Türkiye’nin değişik yörelerinde bal üretimi yapan arıcıların, arılarını soğuk kış günlerini rahat geçirmesi için, Antalya’nın Kumluca ilçesine getiriyorlar. Yaklaşık sekiz ay boyunca ilçenin değişik bölgelerinde buluna narenciye bahçelerinde arılarını konaklatan yetiştiricileri, baharın gelmesiyle emeklerinin karşılığını almak, narenciye balı hasadına başladılar.

Sonbaharla birlikte bölgeye gelen arıcılar, havaların ısınmasıyla kovanlardaki petekleri çıkararak içlerindeki balı süzüyorlar. Bu yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle, arıların istenilen çalışmayı yapamadıklarını ifade eden arı yetiştiricileri, geçen yıllara göre bal rekoltesinin düşük olduğunu belirttiler.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe yaptığı açıklamada, Türkiye’nin değişik yörelerinden arı yetiştiricisi üreticilerin, narenciye balı elde etmek amacıyla, sonbaharda ilçeye geldiklerini ve baharın gelmesiyle birlikte narenciye balı hasadını yaparak ilçeden ayrıldıklarını söyledi.

Türkiye’de tarımsal üretimde önemli bir yeri olan Kumluca’da sera ve narenciye bahçelerinin iç içe olduğunu ifade eden Kökçe, “İlçemizde seralarımız ve narenciye bahçelerimiz iç içe. Arı yetiştiricilerimiz için, doğal çiçeklerle dağlarla, Toroslarla çevrili bu iklim kuşağı, dünyada ender bulunan kışlama bölgesi. İlçemize her yıl ortalama 40 bin kovan civarında arı geliyor. Narenciye ağaçlarının çiçek açmasıyla, bahçelerimizde dolaşan arılar çiçeklerin doğal döllenmesini sağlıyorlar.” dedi.

Narenciye balının kaliteli olduğu kadar sağlık açısından da değerli bir gıda olduğunu vurgulayan Kökçe, ilçede bulunan gezginci arıcıların bal süzme işleminin sonuna geldiklerini ve bu yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle bal rekoltesinde geçen yıllara göre düşük olduğunu gözlemlediklerini belirtti.

Ordulu arıcı Abdullah Biler de gezginci arı yetiştiricileri olarak her yıl, hem arıların soğuk kış aylarını daha rahat geçirmeleri, hem de narenciye balı elde etmek için Kumluca’ya geldiklerini, hasadına başladıkları narenciye balını aldıktan sonar Hakkari Van yöresine gideceklerini söyledi.

Muşlu arı yetiştiricisi Recep Demir de kendisinin 1991 yılından bu yana gezginci arıcı olarak Türkiye’nin değişik yörelerini gezerek bal üretimi yaptığını, ve ürettikleri balları pazarlayarak geçimini sağladığını söyledi.

Kendilerinin arı yetiştiriciliğinde en çok zorlandıkları olayın piyasadaki sahte ballara karşı, kendi ballarını koruyamamak olduğunu ifade eden Demir, “Biz bu işi yaparken en çok zorlandığımız sahte ballar. Biz bu kadar zor şartlar altında ailemizden uzakta ürettiğimiz doğal balları satmakta, bu sahte ballar nedeniyle zorlanıyoruz. Devletten beklediğimiz en başta bu glikozla yapma ballarla mücadele edilmesi ve bize de bu konuda destek olunması.” dedi.

Gezginci arıcılar, narenciye balı hasadının sonuna yaklaştıkları Kumluca ilçesinden bir hafta 10 gün sonra ayrılacaklarını, baharın henüz yeni gelmeye başladığı Güneydoğu illeri Muş, Van ve Hakkari illerindeki yaylalara giderek, yaklaşık 2-3 aylık bir süreçte buralardaki çiçeklerden bal elde etmeye çalışacaklarını bildirdiler.

Rekolte düştü
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Turkiyex Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin