1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Mersin Limanı’nın Genişleme Projesi Açıldı!

Mersin Limanı’nın Genişleme Projesi Açıldı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mersin Uluslararası Limanı (MIP) ‘East Med Hub 2 (EMH2) Projesi 1. Faz Açılış Töreni’ düzenlendi.

Tören, projenin detaylarını içeren bir video gösterimi ile başladı. Mersin Valisi Atilla Toros, açılışta yaptığı konuşmada, Mersin’in uluslararası deniz taşımacılığı ile yüklerin kara, demir ve havayolu ile geniş bir hinterlanda ulaşmasını sağlama becerisini vurguladı.

Vali Toros, Mersin Uluslararası Limanı’nın Türkiye’nin dünyaya açılan en güçlü lojistik kapısı olduğunu belirterek, limanın çeşitli sektörlere sağladığı katkılara dikkat çekti. Mersin’in Ortadoğu, Kuzey Afrika, Avrupa, Rusya ve Asya arasındaki ticaretin önemli bir kavşak noktası olduğunu ifade eden Toros, “Bu eşsiz coğrafyada yer alan Mersin Limanı, başta ticaret olmak üzere, tüm sektörlerin doğrudan ve dolaylı gelişimini destekleyen bir lokomotif konumundadır” dedi.

Vali Toros, Mersin Limanı’nın tarihine de değinerek, 19. yüzyılda Çukurova bölgesindeki tarımsal ürünlerin batı pazarlarına taşınmasıyla birlikte temellerinin atıldığını aktardı. Limanın 1927’de profesyonel olarak faaliyet göstermeye başladığını, 1942’de kamu denetimine geçtiğini, 1954’te modern altyapısıyla yeniden inşa edildiğini ve 1962’de tüm bileşenleriyle hizmete açıldığını belirtti. 2007 yılında Mersin Limanı’nın işletme hakkının 36 yıl süreyle Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliğine devredildiğini ifade eden Toros, limanın gelişimi ile Mersin’in büyüdüğünü dile getirdi. Limanın, dünyanın en büyük 100 limanı arasında 91. sırada yer aldığını kaydeden Toros, konteyner kapasitesinin 2,6 milyondan 3,6 milyon TEU’ya çıkarılacak bu yatırımla Mersin’in daha da güçleneceğini vurguladı.

“Mersin Limanı, Türkiye’nin dünyaya açılan en güçlü lojistik kapısıdır” diyen Vali Toros, limanın tarım, sanayi ve ticaretin kalbinde yer aldığını belirtti. Türkiye ihracatının konteyner yüklerde beşte biri, konvansiyonel yüklerde yüzde 7’sinin bu limandan yapıldığını ifade etti. 124 hektarlık alanı ile Mersin Limanı’nın, tüm liman hizmetlerini aynı alanda sunabilen Türkiye’deki en büyük çok amaçlı liman olduğu bilgisini paylaştı. Bu verilerin, Mersin’in potansiyelinin ve Türkiye’nin dışa açılan vizyonunun açık bir kanıtı olduğunu dile getiren Toros, Mersin Limanı’nın il için küresel ticarette önemli bir marka olduğunu ifade etti.

Vali Toros, Mersin Uluslararası Limanı tarafından finanse edilen projenin, Mersin’in ticaretine, ekonomisine ve istihdamına katkı sağlayacağını belirterek, “Bu yatırımla birlikte Mersin Limanı, artık iki mega konteyner gemisine aynı anda hizmet verebilecek kapasiteye ulaşıyor. Limanın genişlemesiyle 500 kişiye doğrudan, 5 bin kişiye dolaylı olarak yeni iş imkanı sağlanacak” dedi. Rıhtım genişletme yatırımı, sadece liman sahasını değil, Mersin’in genel üretim ve ticaret döngüsünü de hızlandıracağını vurguladı.

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmetler Genel Müdürü Tarık Sönmez, Mersin Uluslararası Limanı’nın Türkiye’nin dış ticaretinde önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Sönmez, “Projeyle ihracatçılarımızın zaman kaybının önüne geçilecektir. Artan ölçekle birlikte maliyetlerin düşürülmesi durumunda ihracatçılarımız yurt dışında daha rekabetçi bir konumda olacaktır” şeklinde konuştu.

MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh, projenin sadece bir genişleme değil, aynı zamanda stratejik bir dönüşüm olduğunu ifade etti. Teknolojik gelişmeler ile kapasitelerini artırdıklarını belirten Singh, “Bölgedeki birkaç limanın sunduğu imkanı sunarak, hızlı bağlantılar, büyük verimlilik ve yüksek güvenilirlik sağlıyoruz” dedi.

Rıhtımı ölçek değil, amaç olarak büyüttüklerini kaydeden Singh, doğrudan ve dolaylı istihdam oluşturarak, düşük emisyon katkıları sağlayarak ve güneş enerji sistemlerine yatırım yaparak sürdürülebilirliğe önem verdiklerini vurguladı. “Dijitalleşme, akıllı analitikler, gerçek zamanlı karar verme süreçleri ve artırılmış güvenlikle her metrekareyi optimize ettik. Bu sadece bir başlangıç. İkinci aşama bölgedeki standartları yeniden belirleyecek” diye ekledi.

MIP Yönetim Kurulu Başkanı Vincent Ng, Mersin’de yeni bir sayfa açtıklarını belirterek, kenti bölgesel güç merkezine dönüştürdüklerini ifade etti. Projenin sadece rakamlardan ibaret olmadığını belirten Ng, toplam 450 milyon doları aşan bir yatırımla limanın yıllık kapasitesini 1 milyon TEU artıracaklarını, bu durumun kapasitede yüzde 30’luk bir büyüme anlamına geldiğini belirtti.

Ng, projenin gelecek nesiller için kalıcı bir değer oluşturacağını ve Mersin’in ekonomik büyümedeki rolünü güçlendireceğini belirtti. Terminalin daha akıllı, çevreci ve geleceğe hazır olarak tasarlandığını ifade eden Ng, “İleri otomasyon ve dijital teknolojileri entegre ederek, sürdürülebilir ekipman ve enerji uygulamalarını benimseyerek, geleceğin zorluklarına operasyonel zekayla karşı koyarak müşterilerimizin ve ortaklarımızın planlarını destekleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılara projenin maketinin yer aldığı bir tablo hediye edildi, rıhtıma ilk yanaşan geminin kaptanına plaket verildi. Protokol üyeleri butonlara basarak projenin açılışını gerçekleştirdi. Törene, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Kamu-Özel Sektör İşbirliği Dairesi Başkanı Ali Kamil Özmen, Singapur’un Ankara Büyükelçisi Li Peng Kok, il protokol üyeleri ve diğer ilgililer katıldı. – MERSİN

Mersin Limanı’nın Genişleme Projesi Açıldı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

turkiyexhaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin