Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mayıs ayı fiyat analizleri hakkında bilgi vererek, “Mayıs ayında markette ve üreticide fiyatı en çok artan ürün limon olurken, en fazla düşen ürün ise sivri biber olmuştur” şeklinde açıklamada bulundu.
Bayraktar, Mayıs ayı boyunca üretici ve market fiyatlarını, girdi fiyatlarındaki değişimleri ve 1 Haziran Dünya Süt Günü’nü ele aldığı görüntülü basın toplantısında, önemli veriler sundu.
Üretici ve market arasındaki fiyat farkının mayıs ayında sivri biberde en fazla yüzde 283 olarak belirlendiğini aktaran Bayraktar, bunu takip eden ürünlerin kuru soğan, kuru fasulye, nohut ve kuru incir olduğunu vurguladı. Üretici fiyatları ile market fiyatları arasında büyük bir fark olduğunu belirten Bayraktar, örnek olarak sivri biberin üreticide 13 lira, markette ise 49 lira gibi yüksek fiyatlarla satıldığını ifade etti.
Bayraktar, “Markette 36 ürünün 17’sinde fiyat artışı, 19’unda ise fiyat azalışı gözlemlendi” dedi.
Market fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, “Mayıs ayında markette fiyatı en çok artan ürünler yüzde 22 ile limon ve elma oldu. Limon ve elmanın ardından yüzde 8 ile kuru üzüm, yüzde 6 ile kuru kayısı ve maydanoz geldi. Öte yandan, markette fiyatı en fazla düşen ürün yüzde 49 ile sivri biber oldu” diye belirtti.
Üretici fiyatları hakkında da bilgi veren Bayraktar, “Mayıs ayında üreticide 28 ürünün 8’inde fiyat artışı yaşanırken, 13’ünde fiyat düşüşü görüldü. Sivri biberdeki fiyat düşüşü yüzde 72 olarak kaydedildi” dedi.
Fiyat değişimlerinin sebeplerini açıklayan Bayraktar, limondaki fiyat artışının bayram talebinden kaynaklandığını, havuçta ise hasadın sona ermesinin etkili olduğunu ifade etti. Ayrıca, tarla ürünlerindeki arz artışının sivri biber, kabak, patlıcan, domates ve salatalık fiyatlarını düşürdüğünü belirtti.
Girdi fiyatlarıyla ilgili de bilgi veren Bayraktar, “Mayıs ayında amonyum sülfat gübresi, üre gübresi ve DAP gübresi gibi gübrelerin fiyatlarında artış gözlemlendi. Elektrik fiyatları ise yıllık bazda yüzde 47,08 oranında artış gösterdi” diye konuştu.
1 Haziran tarihinin ‘Dünya Süt Günü’ olarak kutlanması vesilesiyle Bayraktar, süt üretiminin hayvancılık sektörü için önemine değindi. Türkiye’nin koyun, keçi ve inek sütü üretiminde önemli bir konumda olduğunu belirten Bayraktar, çiğ süt fiyatlarındaki istikrarsızlığın üreticileri olumsuz etkilediğinin altını çizdi.