1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. AB Büyüme Tahminlerini Düşürdü, Türkiye Umutlu

AB Büyüme Tahminlerini Düşürdü, Türkiye Umutlu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, ABD ile yaşanan ticari gerginliklerin etkisiyle Avro Bölgesi’nin 2025 yılına dair ekonomik büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Bu yıl için büyüme beklentisi yüzde 1,3’ten yüzde 0,9’a, gelecek yıl içinse yüzde 1,6’dan yüzde 1,4’e düşürüldü. AB Komisyonunun yayımladığı “Avrupa Ekonomik Tahminleri 2025 İlkbahar” raporunda, AB ekonomisinin 2025’e daha güçlü bir başlangıç yaptığı, 2023 yılında büyümenin ılımlı bir şekilde devam edeceği, ancak artan küresel politika belirsizlikleri ve ticari gerginliklere rağmen 2026’da büyümenin biraz hızlanmasının beklendiği belirtildi.

AB EKONOMİSİ İÇİN BÜYÜME BEKLENTİSİ GERİLEDİ

Rapor, AB ekonomisinin 2025’te yüzde 1,1, 2026’da ise yüzde 1,5 büyüyeceğini öngörüyor. Avro Bölgesi’nin büyüme tahmini ise 2025’te yüzde 0,9, 2026’da yüzde 1,4 olarak belirlendi. Önceki “sonbahar” raporunda, AB’nin 2025 için yüzde 1,5, 2026 için ise yüzde 1,8 büyüyeceği tahmin edilmişti. Yeni raporla birlikte hem AB’nin hem de Avro Bölgesi’nin büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edildi.

ALMANYA HİÇ BÜYÜYEMEYECEK

Raporda, “Büyüme görünümü önemli ölçüde aşağıya doğru revize edildi. Bu, zayıflayan küresel ticaret görünümü ve ticaret politikasına ilişkin yüksek belirsizlikten kaynaklanıyor.” ifadesine yer verildi. Bu yıl Avusturya’nın yüzde 0,3 küçülmesi, Almanya’nın büyüme göstermemesi, Fransa’nın yüzde 0,6, İtalya’nın yüzde 0,7 ve İspanya’nın ise yüzde 2,6 büyümesi bekleniyor. Gelecek yıl ise Almanya’nın yüzde 1,1, Fransa’nın yüzde 1,3, İtalya’nın yüzde 0,9 ve İspanya’nın yüzde 2 büyümesi öngörülüyor. Rapor, enflasyon oranının bu yıl AB’de yüzde 2,3, Avro Bölgesi’nde ise yüzde 2,1 olacağını, 2026’da ise AB enflasyonunun yüzde 1,9, Avro Bölgesi’nin ise yüzde 1,7 seviyesine ineceğini öngörüyor.

“YENİ GÜMRÜK TARİFELERİ AĞIR BİR YÜK”

ABD’nin ticaret politikasındaki korumacı değişimlerin dünyayı hazırlıksız yakaladığı vurgulandı. 2 Nisan’da açıklanan gümrük tarifeleri artışlarının küresel ekonomide şok dalgalarına yol açtığı ifade edildi. ABD ve Çin arasında 12 Mayıs’ta tarifelerin kısmen geri çekilmesine dair anlaşma olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. Ancak tarifelerin yüksek seviyede kalmaya devam edeceği ve ABD-Çin ticaret akışlarının kademeli olarak azalacağı belirtildi. AB’nin, küresel pazarlardaki zayıf ekonomik genişlemeden olumsuz etkileneceği, bu durumun ihracat büyümesini yavaşlatacağı kaydedildi.

TÜRKİYE’DE ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞÜN DEVAMI BEKLENİYOR

Rapor, Türkiye ekonomisiyle ilgili olarak sıkı para ve maliye politikaları ile daha düşük enerji fiyatlarının enflasyondaki düşüşü sürdüreceğini belirtiyor. Bütçe açığının azalması beklenirken, kamu borcunun da ılımlı seviyelerde kalacağı ifade ediliyor. Türkiye ekonomisinin 2025’te yüzde 2,8, 2026’da ise yüzde 3,5 büyümesi öngörülüyor.

AB Komisyonu, Avro Bölgesi'nin Ekonomik Büyüme Tahminlerini Aşağı Yönlü Revize Etti

AB Komisyonunun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Valdis Dombrovskis, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında, “AB ekonomisi, yüksek ticari gerginlikler ve artan küresel belirsizlik ortamında dayanıklılık gösteriyor.” şeklinde konuştu. Dombrovskis, Avrupa’da büyümenin 2025’te ılımlı bir hızda devam etmesinin beklendiğini, enflasyonun ise daha önce tahmin edilenden daha hızlı azaldığını vurguladı. Görünümdeki risklerin aşağı yönlü olduğunu belirten Dombrovskis, AB içinde rekabet gücünün artırılması için kararlı adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

AB Komisyonu, Avro Bölgesi'nin Ekonomik Büyüme Tahminlerini Aşağı Yönlü Revize Etti

AB Büyüme Tahminlerini Düşürdü, Türkiye Umutlu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Turkiyex Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin