1. Haberler
  2. TEKNOLOJİ
  3. Adanalı Öğrencilerden Finlandiya’ya Robotik Eğitim

Adanalı Öğrencilerden Finlandiya’ya Robotik Eğitim

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ceyhan Gençlik Merkezi Robotik Kodlama Atölyesi’nde eğitim gören öğrenciler, iklim kriziyle mücadele amacıyla geliştirdikleri yapay zeka destekli projelerle Finlandiya’daki akranlarına eğitim verdi.

Bu eğitimler, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteklediği Uluslararası Hareketlilik Programı çerçevesinde gerçekleştirildi. Öğrenciler, iklim kriziyle ilgili robotik çözümler geliştirmek için bir araya geldi.

Atölyede yaklaşık bir yıldır eğitim alan lise ve üniversite öğrencileri, “Yapay Zeka Destekli Uygulamalar Projesi”ni hayata geçirdi. Bu proje kapsamında, Robotik Kodlama ve Yapay Zeka Uzmanı Halis Emre Yaldız’ın rehberliğinde, toprak ve hava analizi yapabilen, tohumlama, sulama ve gübreleme işlevlerine sahip yapay zeka destekli robotlar üretildi.

Ekip, 7 üniversite ve 2 lise öğrencisinden oluşuyor ve Uluslararası Hareketlilik Programı kapsamında Finlandiya’nın Rovaniemi kentindeki Monde Gençlik Merkezi’nde akranlarıyla bir araya geldi.

Adanalı öğrenciler, iklim kriziyle mücadele çerçevesindeki çalışmaları ile Finlandiya’daki akranlarına 5 gün süresince uygulamalı robotik ve kodlama eğitimi vererek bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

“Projemizin Finlandiya’da kabul görmesi gurur verici” diyen Halis Emre Yaldız, merkezlerinde 7-30 yaş arasındaki bireylere eğitim verdiklerini belirtti.

Yaldız, merkezdeki yaklaşık 150 kişinin 8 grup halinde eğitim aldığını ve bu öğrencilerin her dönem değiştiğini ifade etti. “Farklı gençlere ulaşarak sürekli dönüşen bir eğitim yapısı sunuyoruz. Tasarım, mekanik, elektronik ve programlama gibi birçok alanda eğitim veriyoruz. Hem yapay zeka hem de insansız hava araçları ve robotik kodlama alanında çocuklarımızı geleceğe hazırlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yaldız, iklim kriziyle mücadelede merkezde yaptıkları yapay zeka destekli çalışmalara da dikkat çekti. Projeleri kapsamında geliştirdikleri robotlarla ilgili Finlandiya’daki öğrencilere eğitim verdiklerini aktardı.

Yaldız, “Robotlarımızın tasarımını ve fikirlerini tamamen öğrencilerimizle geliştirdik. Yaklaşık 8 ay süren bir çalışmanın ürünü. Projelerimiz arasında solucan salan, tohum atan ve yapay zeka ile toprak analiz eden robotlarımız var. Analiz sonuçlarını kullanıcıya Bluetooth üzerinden ileten robotlarımız da mevcut. Finlandiya’daki gençlere robotik kodlama eğitimi vermek bizim için gurur vericiydi çünkü Avrupa’nın eğitimde önde gelen ülkelerinden birine giderek Türkiye’yi temsil ettik.” ifadelerini kullandı.

Programın, öğrencilerin ilk yurt dışı deneyimi olduğuna ve perspektiflerini değiştirdiğine vurgu yapan Yaldız, iklim krizine karşı çalışmalarının devam edeceğini ve robotları ticari bir ürün haline getirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Hasan Aslanoğlu, Çukurova Üniversitesi Ceyhan Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı öğrencisi olarak sosyal medya aracılığıyla tanıştığı robotik atölyede önemli projelere imza attıklarını belirtti.

Finlandiya’daki deneyiminin kendisi için farklılık yarattığını dile getiren Aslanoğlu, “Akıllı sulama ve gübreleme üzerine bir proje geliştirdim. Bu robot, her bitki ve ağaca özel toprak ve hava analizi yaparak gübreleme gerçekleştiriyor.” dedi.

Reyhan Avtepe ise proje kapsamında tarım alanında çevreci çözümler geliştirdiklerini söyledi. Yurt dışındaki etkileşimin kendileri için değerli olduğunu belirten Avtepe, “Finlandiya’da kendi robotlarımızı sunduk ve insanlarla etkileşimde bulunduk. Bu süreç, geleceğimize önemli bir yön verdi.” ifadelerini kullandı.

Üniversite öğrencisi Enes Karaaslan da projeyle hem deneyim kazandıklarını hem de bunu yurt dışında akranlarıyla paylaştıklarını vurgulayarak, “Amacımız bu projeyle iklim krizine karşı su israfının önüne geçmekti. Projemizi daha fazla geliştirip ticari anlamda büyütmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Selin Boran ise projeyle toprağın nemini ölçen, ardından tohum, solucan ve su atan entegre bir robot geliştirdiklerini belirterek, “Bu robotlar kuraklıkla mücadelede kullanılabileceği gibi bahçelerini yeşertmek isteyenler için de pratik bir çözüm sunuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Adanalı Öğrencilerden Finlandiya’ya Robotik Eğitim
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Turkiyex Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin