Akdeniz Üniversitesi’nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz bölgesinde bulunan zehirli trakonya balığı hakkında önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Gökoğlu, “Bu balığın sırt ve yan yüzgeçlerindeki dikenler zehirlidir. Eğer balık kaçarken veya üzerine basma durumunda ayağınıza değerse, bu durum hastanelik olmanıza neden olabilir. Kollarda çürüme ve dokularda ölüm riski taşımaktadır.” şeklinde konuştu.
Son günlerde balon ve aslan balıklarının sayısındaki artışla birlikte, su sıcaklıklarının yükselmesi trakonya balığının kıyıya yakın bölgelerde avlandığını gösteriyor. Akdeniz’in tehlikeli türleri arasında yer alan trakonya, dört farklı cinsle temsil ediliyor. Bu balıklar, avlanmak için kendilerini kuma gömerek gizleniyor. En tehlikeli türü olan ‘varsam’, zehirli dikenlerini sırt yüzgeçlerini yelpaze gibi açarak avını beklerken, denizde yüzmekte olan kişiler de farkında olmadan üzerine basarak bu tehlikeye maruz kalabiliyor.
‘DEĞDİĞİ AN HASTANELİK EDER’
AÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Sularımızda dört tür trakonya bulunuyor. Özellikle bizim bölgemizde görülen ‘varsam’ türü, gizlenmek için kuma gömülüyor. Bu balığın sırt ve yan yüzgeçlerindeki dikenler son derece zehirlidir. Eğer balık kaçarken ya da üzerine basıldığında ayağınıza değerse, hastanelik olma riski vardır. Bu küçük tür, en tehlikeli olanıdır ve zaman zaman balıkçıların ağlarına takılarak ellerine batma durumları yaşanabiliyor. Bu da kollarda çürüme ve dokularda ölüm riskini artırmaktadır.” ifadelerini kullandı.
‘SICAK SU İLE YIKAYIN’ UYARISI
Prof. Dr. Gökoğlu, trakonya balığı ile temas halinde yapılması gerekenler hakkında bilgi vererek, “Bu türle temas durumunda ilk yapılması gereken, sıcak su uygulamasıdır. Etkilenen bölgenin 40-45 dakika boyunca 50 derece sıcaklıktaki suda tutulması önemlidir. Uzun süre sıcak suda bekletilmesi, zehrin denatüre olması açısından gereklidir. Trakonya balığı çok küçük olduğu için gözle görülmesi zor olabilir. Balıkçıların bu noktada dikkatli davranması önemlidir. Bu tür, kıyılara kadar gelebiliyor ve kendisini kuma gömüyor. Plajda, özellikle kumluk alanlarda plaj ayakkabısı giyerek kendinizi kısmen koruyabilirsiniz.” dedi.