1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Akraba Evliliği ve Sağlık: Diyarbakır Kongresi’nde Uyarı!

Akraba Evliliği ve Sağlık: Diyarbakır Kongresi’nde Uyarı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DİYARBAKIR’da Türk Jinekoloji ve Obstetri Vakfı (TJOV) tarafından düzenlenen ‘Doğu ve Güneydoğu Kongresi’nde, kadın hastalıkları ve doğum konularında güncel bilgiler paylaşıldı. Kongrede konuşan Doç. Dr. Sedat Akgöl, “Doğu ve Güneydoğu’da akraba evliliğiyle geçen hastalık oranı, batı illerine göre 4-5 kat daha fazladır” dedi.

Kongre, Kayapınar ilçesindeki bir otelin konferans salonunda gerçekleşti. 5 gün süren etkinlikte, 20 firma tarafından bilgi stantları kuruldu ve ulusal ile uluslararası düzeyde 450 doktor katıldı. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Eğitim Sorumlusu ve vakfın Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölgesi Başkanı olan Doç. Dr. Sedat Akgöl, yaptığı konuşmada, “Diyarbakır ve çevresinde, kalıtımsal hastalıklar akraba evlilikleri nedeniyle batı illerine göre çok daha yaygın. Bu durum sadece doğuştan anormalliklere yol açmıyor; bir ailede bir değil, 10-15 kanser vakası görülebiliyor. Çünkü bu hastalıklar genetik olarak aktarılıyor. Akraba evliliklerine karşı değiliz, ancak genetik tanı yöntemleri mevcut. Eğer ailede genetik bir anormallik varsa, bu durum anne karnındayken hatta evlenmeden önce bile teşhis edilebilir. Ancak bölgemizde bu konuda bir bilgi eksikliği söz konusu. Genetik hastalıklar ve anormallikler oldukça yaygın. Yumurtalık rahim kanserine baktığımızda, bölgemize özgü bazı anormal genler tespit ediliyor. İnsanlara kiminle evleneceklerini söyleyemeyiz, ancak bu konuda farkındalık sahibi olmak önemlidir. Ailede çok sayıda hastalık varsa, genetik danışmanlık almak için doktorunuza başvurun” ifadelerini kullandı.

‘RAHİM AĞZI KANSERİNE DİKKAT ETMELİYİZ’

Rahim ağzı kanserine de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Akgöl, “Kongremizdeki önemli konulardan biri de rahim ağzı kanseridir. Bu kanser türünün nedeni HPV virüsüdür (Human Papilloma Virüs) ve bu virüse karşı etkili bir aşı bulunmaktadır. Aşıyı yaptıran kişiler, bu virüse bağlı hastalıklara maruz kalmayacaktır. Ancak aşı şu an ulusal programda yer almadığı için maddi imkanı olan vatandaşlarımızın aşıyı yaptırmalarını öneriyoruz. Sağlık otoritelerinden bu konuda bir farkındalığın oluşturulmasını talep ediyoruz. Genetik hastalıklar, demir eksikliği anemisi gibi konular da kongrede sıkça ele alınan üç önemli başlıktır. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak eğitim faaliyetlerimizde 4. yılımızı doldurduk. Hastanemiz, genç ve dinamik kadrosuyla her yıl eğitim faaliyetlerini geliştirmekte ve bu süreçte ulusal ve uluslararası düzeyde katkılar sağlamaktadır. Bu kongrenin her dakikası, bir yıl süren yoğun bir emeğin sonucudur ve bu bizi motive etmektedir. Gelecek yıllarda da bu etkinliği düzenlemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Haber – Kamera: Selim KAYA-Özcan ARGİN/DİYARBAKIR,

Akraba Evliliği ve Sağlık: Diyarbakır Kongresi’nde Uyarı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Turkiyex Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin