Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Akyazı ile Ankara arasında Orta Anadolu Otoyolu inşasını planladıklarını ifade etti. Uraloğlu, “Orta Anadolu Otoyolumuz toplamda 276 kilometre uzunluğunda olacak. Bunun 225 kilometresi ana gövde, 51 kilometresi ise bağlantı yolu olarak tasarlanmıştır. Projemiz, trafiğe 3 gidiş, 3 geliş olmak üzere toplam 6 şerit ile hizmet verecek” şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, Bolu’nun Göynük ilçesinde düzenlenen 35’inci Geleneksel Akşemseddin Hz. Anma Günü programı ve Bolu-Göynük Çevre Yolu Açılış Töreni’ne katıldı. Uraloğlu, burada Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, Bolu milletvekilleri İsmail Akgül ve Yüksek Coşkunyürek ile Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan tarafından karşılandı. Tören alanına mehteran eşliğinde yürüyerek gelen Uraloğlu, geçiş yaptığı Ömer Emir Sıkkin Hz. ve Akşemseddin Hz. Türbeleri önünde dua etti.
Bakan, kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, “Akşemseddin Hazretleri, tıp ilminde mikrobu ilk tanımlayan bir bilim insanıdır, Ayasofya’da ilk hutbeyi okuyan bir hatip, Eyyüp Sultan’ın kabrini keşfeden bir veli ve Anadolu’nun İslamlaşmasında önemli bir köprü olmuştur. Akşemseddin Hazretleri, geçmişe değil, bugüne ve geleceğe ışık tutan bir miras bırakmıştır. Bizler, onun emanetine sahip çıkarak, ilimle, irfanla ve ahlakla yoğrulmuş bir millet olarak kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz” dedi.
BOLU GÖYNÜK ÇEVRE YOLU AÇILDI
Programın ardından Bakan Uraloğlu, Bolu-Göynük Çevre Yolu Açılış Töreni’ne geçti. Açılışta konuşan Uraloğlu, çevre yoluyla birlikte şehir merkezi üzerinden 15 dakikada geçilen güzergahın, çevre yolu sayesinde 4 dakikaya düşeceğini belirtti. Bu yol sayesinde yılda 11 milyon TL zaman tasarrufu, 2,2 milyon TL de akaryakıt tasarrufu sağlanacağını ifade etti.
ORTA ANADOLU OTOYOLU PROJESİ
Bakan Uraloğlu, Orta Anadolu Otoyolu projesine dair şu bilgileri paylaştı: “Önümüzdeki dönemde yapmayı planladığımız Orta Anadolu Otoyolu, Akyazı-Ankara Otoyolu olarak da biliniyor. Mevcut otoyol, yıl boyunca yoğun bir şekilde kullanılmakta. Nüfus artışı, turizm ve ticaret faaliyetlerindeki artış sebebiyle seyahat talebi sürekli artış göstermektedir. Özellikle İstanbul-Gerede kesiminde, Ankara ve Karadeniz istikametinden gelen trafiğin birleştiği noktada ciddi bir yoğunluk yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllarda hizmete açtığımız Kuzey Marmara Otoyolu ile İstanbul-Akyazı arasındaki yoğunluğu rahatlatmıştık. Şimdi de Akyazı ile Ankara arasında Orta Anadolu Otoyolu’nu inşa etmeyi hedefliyoruz. Projemiz, 225 kilometresi ana gövde, 51 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere toplam 276 kilometre uzunluğunda olacak ve 6 şeritli olarak hizmet verecek. Güzergah, Ankara’nın Temelli-Yenihisar bölgesinden başlayarak Ayaş’a ulaşacak, ardından Beypazarı ve Nallıhan ilçelerinden geçerek Mudurnu’ya varacak ve Akyazı’ya bağlanacak” dedi.
‘ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILDA BOLU DAĞI’NDAN GEÇEN TRAFİK ARTIK GEÇEMEYECEK’
Uraloğlu, Orta Anadolu Otoyolu’nun Bolu Dağı’nın trafik yükünü azaltacağını belirtti. “Bolu Dağı’nda kış aylarındaki karla mücadelede sıkıntı çekmiyoruz ama trafik yoğunluğu nedeniyle verimlilik sağlamakta zorlanıyoruz. Dolayısıyla otoyolun işletmesi açısından daha avantajlı bir imkan oluşacak. Bolu’nun Bolu Dağı’ndan geçen yolu güneye kaydırıp Bolu’yu baypas etmiyoruz. Önümüzdeki 10 yılda Bolu Dağı’ndan geçen trafik artık geçemeyecek. Bu nedenle Bolu’nun güneyinden yeni bir otoyol projesi düşünüyoruz. Bu projeyi 10 yıllık süreçte hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.
Bakan Uraloğlu’nun konuşmasının ardından kurdele kesilerek Bolu-Göynük Çevre Yolu’nun açılışı gerçekleştirildi. Bakan, açılışın ardından karayolları işçileriyle toplu fotoğraf çektirdi.