AİLE ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aile ve Sosyal Politikadan Sorumlu Bakanlar Toplantısı’nın ikinci oturumuna katılmak için Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gitti. İlk toplantı geçen yıl İstanbul’da gerçekleştirilmişti.
Bakan Göktaş, Bakü’de Hazar Üniversitesi öğrencileriyle bir araya gelerek ‘Kimlik, Aidiyet ve İdealler: Çok Kültürlü Bir Dünyada Değerlerinle Yol Almak’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Belçika’da Müslüman Türk bir ailede dünyaya geldiğini ve farklı din ve kültürlerden öğrencilerle eğitim aldığını dile getiren Göktaş, bu süreçte kendi kimliğini koruyarak hedeflerine ulaşmayı öğrendiğini aktardı. Okul yıllarında çalışarak farklı sosyal sınıflardan insanlarla tanıştığını, toplumsal sorunlara duyarlılık geliştirdiğini ve siyasete olan ilgisinin bu dönemde başladığını belirtti. Üniversite yıllarında Belçika’da ilk Türk öğrenci derneğini kurduklarını hatırlatan Göktaş, bireysel hedefler dışında toplumsal fayda için çalışmanın önemini vurguladı. Meslek seçiminde karşılaştığı engellerin farklı yönlere yönelmesine neden olduğunu ifade eden Göktaş, ümitsizliğe kapılmadan yeni yollar aramak gerektiğini belirtti.
‘ANA VATANLA BAĞIMIZ EN GÜÇLÜ AİDİYETLERİMİZDEN BİRİ’
Belçika’daki topluma katkı sağlamak için çaba harcadıklarını dile getiren Bakan Göktaş, “Ana vatanla bağımız en güçlü aidiyetlerimizden biri” şeklinde değerlendirmelerde bulundu. Avrupa’nın ilk başörtülü ve Belçika’nın en genç vekili olarak görev yaptığını hatırlatan Göktaş, “Baskılara rağmen yılmadım, yola devam ettim. Engellerle yüzleşmek ve önyargılarla mücadele etmek, başarıya giden yolun anahtarıdır” dedi.
Belçika’daki vekillik döneminde ayrımcılıkla mücadele ettiğini vurgulayan Göktaş, “Müslüman Türk kimliğime yönelik ayrımcı tutumlar Ermeni meselesinde baskıya dönüştü. Sözde Ermeni soykırımına yönelik belgeyi imzalamayı reddettim. Böyle bir iftiranın milletimin sırtına yüklenmesini kabul edemezdim. İmzalamadım ve partiden ihraç edildim” ifadelerini kullandı. Ailesinin ve Belçika Türk toplumunun kendisine sürekli destek verdiğini belirten Göktaş, “İnancıma, kimliğime ve beni ben yapan değerlere sıkı sıkıya bağlı kaldım. Kim olduğumu unutmadan, değerlerimden taviz vermedim. Gücümü ailemde ve kimliğimde buldum. Ailemin benim üzerimde büyük hakkı var. Mücadele etmek sizi daha güçlü kılar. Zorluklar bana değer kattı” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın atamalarıyla önce Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi, ardından bakan olarak görev yaptığını hatırlatan Göktaş, öğrencilere aileleri ve milli kimlikleriyle bağlarını güçlü tutmanın önemine dikkat çekti. Göktaş, sosyal medyanın bireyselleşme üzerindeki olumsuz etkilerine de değinerek, “Aşırı bireyselleşmiş, bencilleşmiş, yalnızlaşmış insanlardan ne aile ne de millet olur. Bugün ailemize, milletimize ve inanç köklerimize her zamankinden daha çok ihtiyacımız var” dedi.
TDT AİLE VE SOSYAL POLİTİKADAN SORUMLU İKİNCİ BAKANLAR TOPLANTISI
Geçen yıl gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı Aile ve Sosyal Politikadan Sorumlu Birinci Bakanlar Toplantısı’nda, aile ve sosyal politika alanında iş birliğinin geliştirilmesi ile aile odaklı sosyal politikaların güçlendirilmesi hedeflenmişti. Bu yıl ise 11-12 Haziran tarihlerinde ‘Modern Toplumda Kadının Rolü: Sürdürülebilir Kalkınma ve Geleneksel Değerler’ temasıyla düzenlenecek olan toplantıda, kadının aile içindeki ve toplumdaki rolüne vurgu yapılacak.
Toplantıda, kadınların toplumsal, ekonomik ve siyasi hayattaki rollerinin artırılması, sürdürülebilir kalkınma süreçlerine etkin katılımlarının sağlanması amaçlanırken, geleneksel değerlerin korunmasının önemi de vurgulanacak. Üye devletlerden bakanların katılacağı toplantıda, kadın inisiyatiflerinin eşgüdümünün sağlanması, yürütülen projelere ilişkin deneyim paylaşımının artırılması gibi konular ele alınacak. Ayrıca, kadın hakları ve cinsiyet eşitliğinin aile yapısını destekleyecek şekilde ele alınması hedefleniyor.
Kadınların öncülüğünde yürütülen projelerin aile ve toplum refahına katkıları değerlendirilecek toplantıda, kadınların sosyo-ekonomik konumunu güçlendirmeye yönelik projeler ve eğitim programları ile dijitalleşmenin aile yapısına etkileri hakkında iyi uygulamalar aktarılacak. Kadınlar ve genç kızlara yönelik eğitim ile mesleki gelişim alanında yapılacak desteklerin artırılması da gündemdeki önemli konular arasında yer alıyor.
BAKANLIKTAN AİLE YAPISINI GÜÇLENDİRMEYE YÖNELİK YAN ETKİNLİK
Bakan Göktaş, Türk Devletleri Teşkilatı Aile ve Sosyal Politikadan Sorumlu İkinci Bakanlar Toplantısı programı kapsamında yarın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenecek ‘Güçlü Aileler, Güçlü Toplumlar: TDT Ülkelerinde Aileyi Destekleyici Politikalar’ temalı yan etkinliğe katılacak.
Diğer üye ülkelerin bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek etkinlikte, aile yapısını güçlendirmeye yönelik başarılı politikalar ve uygulamalar değerlendirilecek. Etkinliğin açılışında konuşacak olan Bakan Göktaş, 12 Haziran’da TDT Üye Ülkelerin Bakanlar Toplantısı kapsamındaki ‘Yüksek Düzey Bakanlar Oturumu’na katılacak ve ikili görüşmelerde bulunacak.