Böbrek üstü bezi tümörleri için uygulanan cerrahi yöntemlerde, bezin tamamını almadan tedavi imkanı olduğuna dikkat çeken Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Altuğ Tuncel, parsiyel adrenalektomi adı verilen kapalı cerrahi tekniği ile sadece tümörlü dokunun çıkarılabildiğini ifade etti. Prof. Dr. Tuncel, “Bu yaklaşım sayesinde hastalarımızın ömür boyu kortizon kullanma ihtimalini önemli ölçüde azaltmış oluyoruz” dedi.
Güven Hastanesi Üroloji Kliniği’nde görev yapan Prof. Dr. Tuncel, böbrek üstü bezi kitlelerinin tedavisinde minimal invaziv cerrahi yöntemler kullanarak yüksek başarı ve konfor sağladıklarını belirtti. “Böbrek üstü bezleri, vücudumuzun hormonal dengesini yöneten kritik organlardır” diyen Tuncel, bu bezlerin adrenalin, kortizol, seks steroidleri ve su ile tuz dengesini kontrol eden aldosteron gibi hayati hormonları salgıladığını hatırlattı. Prof. Dr. Tuncel, “Diğer organlarda olduğu gibi, böbrek üstü bezlerinde de bazı hastalıklar gelişebilir. Bu hastalıklarda hormonların aşırı salgılanması, kilo alma, yüksek tansiyon, ciltte kızarıklık ve su ile tuz dengesinde bozulmaya neden olabilir” şeklinde konuştu.
‘KAPALI YÖNTEMLER HASTA KONFORUNU ARTTIRIYOR’
Bu tür kitlelerin tedavisinde robotik ve laparoskopik minimal invaziv cerrahi tekniklerini tercih ettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Tuncel, “Böbrek üstü bezinin tamamen alınması gerektiğinde, kapalı yöntemle total adrenalektomi uyguluyoruz. Bu yöntem sayesinde daha az kanama, hastanede daha kısa kalış süreleri ve hastaların günlük yaşama daha hızlı uyum sağlamaları mümkün oluyor” dedi.
Prof. Dr. Tuncel, bazı özel hasta gruplarında böbrek üstü bezinin tamamını almadan sadece kitlenin çıkarılabileceğini de belirtti. “Parsiyel adrenalektomi olarak adlandırdığımız bu ameliyatı yine robotik veya laparoskopik yöntemlerle yapıyoruz. Böylece, hastalarımızın ameliyat sonrası böbrek üstü bezi yetmezliği nedeniyle ömür boyu kortizon kullanma ihtimalini en aza indirmeyi hedefliyoruz” diye ekledi.
LİTERATÜRE GİREN YENİLİKÇİ YAKLAŞIM
Prof. Dr. Tuncel, 2021 yılında kendi ekipleri tarafından uluslararası literatüre kazandırılan bir cerrahi teknik hakkında da bilgi verdi:
“Özellikle parsiyel adrenalektomi sırasında, floresan kızılötesi teknolojisi kullanarak kitle ile sağlıklı böbrek üstü bezi dokusu arasındaki sınırı net bir şekilde görebiliyoruz. Bu sayede, kitlenin geride doku bırakmadan çıkarılması mümkün hale geliyor.”
Modern cerrahi tekniklerin hasta yaşam kalitesi üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çeken Prof. Dr. Tuncel, “Böbrek üstü bezi kitlelerinin tedavisinde hastalarımıza hem başarı hem de konfor açısından en güncel cerrahi çözümleri sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.