Terör örgütü Pkk‘nın fesih ve silah bırakma kararıyla birlikte yeni bir sürece girildi. Terörsüz bir Türkiye hedefi doğrultusunda atılacak hukuki adımlar, bu sürecin en önemli unsurlarından biri olarak öne çıkıyor. AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi Azmi Ekinci, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Ekinci, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş‘ın tutukluluğu hakkında yaptığı değerlendirmede, “Bugünkü konjonktürde, Selahattin Demirtaş‘ın ceza aldığı şartlar artık geçerliliğini yitirdiği için ona suçlu muamelesi yapmak doğru olmaz” ifadelerini kullandı.
“KİM RÜZGARA KARŞI DURUURSA BİTER”
Azmi Ekinci, Pkk‘nın fesih ve silah bırakma kararı üzerine Rudaw’a verdiği demeçte, “Bu örgütün kurucusu Abdullah Öcalan’dır. Öcalan, örgütün miadını doldurduğunu ve 90’lı yıllardan itibaren tekrara düştüğünü, dolayısıyla artık bir kan davası şeklindeki yaklaşımın bu örgütü anlamsız hale getirdiğini belirtmiştir. Kendisi, örgütün kendisini feshetmesi gerektiğini ifade etti. Bu bağlamda, Abdullah Öcalan’ın bu söylemi sonrasında PKK ve bileşenlerinin itiraz edeceğini düşünmüyorum; olsa bile bu kişiler artık marjinalleşecek ve zamanla eriyeceklerdir. Macun tüpten çıkmış durumda. Bundan sonra kim buna karşı durursa, bu rüzgara karşı koymaya çalışırsa, o biter” şeklinde konuştu.
“DEMİRTAŞ’A HALA SUÇLU MUAMELESİ YAPMAK DOĞRU OLMAZ”
Ekinci, “Salahattin Demirtaş gibi isimlerin tekrar siyasi hayata dönmesi ve tutukluluklarının sona ermesi mümkün mü?” sorusuna, “Kan davaları yaşanır, sonrasında barış masasına oturulur ve barış sağlanır. O barışın gerekleri yerine getirilecektir. Şu an benzer bir durum yaşanıyor. Örgüt silah bırakmayı ve kendisini feshetmeyi kabul etti. Türkiye’de terörsüz bir ortam yaratmak ve demokratik bir toplum inşa etmek adına bu kararı aldılar. Bu karardan sonra kan davası sona ermiştir. Artık bunun gerekleri yerine getirilecektir. Yeni bir anayasa meselesi gündemde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılacak olan çalışmalarla birlikte, geçmişte suç olarak kabul edilen birçok şey, bundan sonra suç olmayacaktır. Yani kişi kendi hatasından vazgeçtiğinde, hala o hatayı sürdürmek anlamında muamele etmek doğru değildir” yanıtını verdi.
“SİYASETE DÖNÜŞ YAPABİLİR”
Bu tür durumlar dünyanın hiçbir yerinde olmamıştır ve olamaz. Bu, mantıksız bir yaklaşım sergileyen kişilerin davranışıdır. Selahattin Demirtaş hangi suçlardan ceza aldıysa, günümüzdeki şartlar o suçların geçerliliğini yitirdiği için ona hala suçlu muamelesi yapmak doğru olmaz. Kaldı ki, Demirtaş sürecin başından sonuna kadar bu duruma destek vermiştir ve bunu defalarca dile getirmiştir. Gelecek süreçte, Türkiye siyasetinde katkı sağlayacağına inandığım kişilerden biri olarak, Demirtaş siyasete dönüş yapabilir ve yeniden bir aktör olabilir” dedi.