Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Manisa Kültür Yolu Festivali çerçevesinde yeniden açılan Manisa Müzesi’nde basın mensupları ile bir araya geldi. Toplantıya Bakan Başdanışmanı Tayfun Topal ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi de katıldı.
Bakan Ersoy, burada yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin 2025 yılı turizm hedeflerine yönelik kültürel çeşitliliğin artırılması, gece müzeciliği uygulamaları ve halk plajları gibi çeşitli konulara değindi. Kültür Yolu Festivalleri’nin düzenlenmesinde nüfus yoğunluğu, turizm potansiyeli ve bölgesel çeşitliliğin temel kriterler olduğunu belirten Bakan Ersoy, projede her bölgeden en fazla beş şehre yer verildiğini ve önceliğin büyükşehirlere tanındığını ifade etti. Festivalin geçmişten bugüne geldiği noktayı paylaşan Ersoy, “2021 yılında Beyoğlu’nda 80 farklı mekanda 2 binden fazla sanatçının katılımıyla 380’in üzerinde etkinlik düzenlemiştik” şeklinde konuştu. Bu yıl ise Adana ile başlayarak Manisa ile devam eden ve 20 şehirde 6 bin 800’ü aşkın etkinliğin planlandığını, yaklaşık 45 bin sanatçının da bu etkinliklerde yer alacağını açıkladı.
‘HAKKARİ’Yİ KAYAK TURİZMİNE KAZANDIRMAK İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR’
Bakan Ersoy, iklim değişikliği nedeniyle kayak turizmi alanında yeni destinasyonların öneminin arttığını vurguladı. Hakkari’nin uzun kar sezonu ile önemli bir avantaj sunduğunu belirten Bakan Ersoy, bu bölgeyi kayak turizmine kazandırmak amacıyla sürdürülen çalışmalara dikkat çekti.
‘TURİZM SEKTÖRÜNÜ KRİZLERE BAĞIŞIKLI HALE GETİRDİK’
Kültür ve Turizm Bakanı, 2018 yılında turizmde strateji değişikliğine gittiklerini hatırlatarak, yabancı turist başına gelirin artırılmasının kritik bir hedef olduğunu söyledi. Yabancı turist başına gelirin 83 dolardan geçen yıl 108 dolara, bu yıl ise 117 dolara ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti. Ersoy, turizm gelirlerinin artırılması için sektörü krizlere karşı daha dayanıklı hale getirdiklerinin altını çizdi. 2019 yılında devreye alınan Turizm Geliştirme Ajansı’nın Türkiye’yi dünyada en etkili tanıtım yapan ülkelerden biri haline getirdiğini belirtti.
YABANCI TURİSTE E-NABIZ GELİYOR
Türkiye’nin sağlık turizmi alanında da önemli bir oyuncu olduğuna dikkat çeken Bakan Ersoy, geçen yıl sağlık turizminden 3 milyar dolardan fazla gelir elde edildiğini hatırlattı. Türkiye’nin güçlü bir sağlık altyapısına sahip olduğuna ve yetişmiş sağlık kadrosunun mevcut olduğuna vurgu yaptı. Sağlık turizmi gelirinin sürdürülebilirliği için standardizasyon ve denetimin önemine değinen Ersoy, Türk vatandaşlarının sağlık işlemlerini takip edebildiği e-Nabız sisteminin yabancı turistler için de uygulanması amacıyla çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Gelen turistlere bir kod verileceğini ve bu kod sayesinde Sağlık Bakanlığı’nın turistlerin sağlık hizmetlerini takip edeceğini açıkladı.
‘YURT DIŞINA KAÇIRILAN ESERLER ARTIK PARA ETMİYOR’
Yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin iadesinin son yıllarda sıkça gündeme geldiğini belirten Bakan Ersoy, Türkiye’nin 12 ülkeyle protokol imzaladığını ve iade süreçlerinin hızlandığını vurguladı. Alınan tedbirler sayesinde yurtdışına kaçırılan eserlerin neredeyse 1000 katının Türkiye’de yakalandığını belirtti. Kaçırılan eserlerin peşine düşerek, “Eninde sonunda o eseri alacağız” mesajı verdiklerini ifade etti. Bu durumun definecilere olan ilgiyi azalttığını ve Anadolu kökenli eserlerin değerinin düştüğünü söyledi.
MÜZELERDE DNA KODLU GÜVENLİK DÖNEMİ
Bakan Ersoy, müzelerdeki eserlerin güvenliğine yönelik yapılan çalışmalara da değinerek, “Bu uygulama ile müzelerdeki eserlerin orijinal ve sahte olanları arasında değişim imkanı kalmadı. Geliştirdiğimiz teknoloji ile sahte eserlerin tespiti hemen yapılabiliyor” dedi.
GELECEĞE MİRAS PROJESİYLE 6 BİNDEN FAZLA ARKEOLOJİK BULUNTU KAZANDIRILDI
‘Geleceğe Miras’ projesi kapsamında 2024 yılında 224 arkeolojik kazı alanında çalışmalar yapıldığını belirten Bakan Ersoy, bu sayının 2025 itibarıyla 251’e ulaşacağını söyledi. Proje sayesinde 2 binden fazla uzman ve 3 binden fazla çalışanın istihdam edildiğini ifade etti. Ayrıca, 6 binden fazla arkeolojik eserin bilim dünyasına kazandırıldığını belirtti.
GECE MÜZECİLİĞİ 2025’TE 26 YENİ NOKTADA DAHA UYGULANACAK
Gece müzeciliği uygulamasının 2024 yılında Efes, Hierapolis, Patara, Side ve Kapadokya gibi önemli destinasyonlarda başlatıldığını belirten Bakan Ersoy, 2025 yılında 7 ilde 26 antik kentte daha hayata geçirileceğini açıkladı. Bu uygulama, sıcak yaz günlerinde müzelerin gece de ziyaret edilebilmesine olanak tanıyacak. 1 Haziran- 1 Ekim 2025 tarihleri arasında Müzekart kullanıcıları, belirlenen ören yerlerini akşam saat 19.00’dan itibaren ziyaret edebilecek. Efes Örenyeri’nde ise belirli günlerde kısa süreli etkinlikler düzenleneceği ifade edildi.
HALK PLAJLARINA İKİ YENİ NOKTA DAHA EKLENİYOR
Bakan Ersoy, 2019’dan bu yana ücretsiz hizmet veren halk plajlarının sayısının 17’ye ulaştığını ve iki yeni halk plajının daha açılacağını duyurdu. Böylece, yerli ve yabancı turistlerin ücretsiz ve kaliteli plaj hizmetine erişimleri daha da kolaylaşacak.
BAYRAM TATİLİ VE BÖLGESEL TURİZM GÜNDEMİ
Bakan Ersoy, yaklaşan Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olmasının planlandığını belirtirken, Hindistan-Pakistan arasındaki gerilimin Türkiye turizmine olası etkileri konusunda şu an için endişe verici bir durum olmadığını ifade etti.