Bursa’nın coğrafi işaret tescilli kaliteli enginarlarının yetiştiği Hasanağa Mahallesi’nde hasat işlemleri devam ederken, kesim ve soyma işlemleri için gerekli olan bıçakların biletildiği bıçakçılarda yoğun bir hareketlilik gözlemleniyor.
Geçtiğimiz yıl 350 bin adet enginar üretimi gerçekleştirilen Hasanağa’da, bu yıl 500 bin civarında enginar kesilmesi bekleniyor. Üreticilerin geçen yılki ortalama 40 lira olan tane fiyatlarıyla memnun kaldığı ve ekim alanlarını yaklaşık yüzde 75 oranında artırarak 350 dönüme çıkardığı bildiriliyor. Bu yıl ekilen enginarların gelecek yıl tam verim vereceği öngörülüyor. Hasanağa’da 500 bin enginar kesileceği gibi, diğer üretim alanlarıyla birlikte Bursa’da yüzbinlerce enginarın işleneceği tahmin ediliyor. Üreticilerin çoğu, kendileri kesip, soyup paketledikleri için en önemli malzemeleri olan bıçaklarını özel yerlerde biletmekte. Kapalı Çarşı’daki bıçakçılarda, Kurban Bayramı ve enginar hasadı dolayısıyla yoğun anlar yaşanmakta.
Hasanağa Mahallesi Kadın Derneği Başkanı Neşe Ergen, enginarı vakumlamadan önce işledikleri bıçakların özel olarak tasarlandığını belirtti. Enginarın nasıl soyulduğuna dair merak uyandıran bir konu olduğunu ifade eden Ergen, “Bu işlem için öncelikle bir alışkanlık ve el becerisi gerekiyor, ancak asıl önemli olan bıçakların kalitesidir. Hem çok keskin olmalı hem de enginarı soymak için özel olarak tasarlanmalıdır. Bu nedenle bıçaklarımızı özel yerlerde biletmekteyiz. Hasat döneminde mahalledeki herkes bıçağını biletmek için Kapalı Çarşı’ya gelir,” şeklinde konuştu.
Ergen, enginarı elma soyar gibi soyduklarını ve bunun için el becerisinin şart olduğunu vurguladı. “Enginarın kararmadan hızlı bir şekilde soyulup limonlu suya atılması gerekiyor. Vakuma girmeden önce suyundan arındırıyoruz ve vakumluyoruz. Mahallemizde bu günlerde hemen her evde enginar telaşı yaşanıyor. Hasat, soyma, işleme ve vakumlama süreçleri tüm günümüzü alıyor. Yüzbinlerce enginar olduğunu düşünürsek, hepsinin tek tek işlenmesi oldukça zahmetli. Siparişler de gelmeye devam ediyor ve hepsine yanıt vermeye çalışıyoruz,” ifadelerini kullandı.
Bıçakçı Mehmet Akçora, dedelerinden kalma mesleği sürdürdüklerini ve 100 yılı aşkın süredir ailece bıçakçılık yaptıklarını aktardı. Kapalı Çarşı’da her türlü bıçağın satışını gerçekleştirdiklerini ve bilediklerini söyleyen Akçora, Kurban Bayramı arifesinde iki kat yoğunluk yaşandığını belirtti. Bir yandan kurban bıçaklarını biletirken diğer yandan enginar hasadı dolayısıyla hareketliliğin arttığını dile getiren Akçora, “Enginar bıçakları özel bir işçilik gerektirir. Bu bıçaklar 4 aşamadan geçirilerek hazırlanır. En son kılağı alındıktan sonra kullanıma hazır hale gelir. Hasat döneminin hızlanmasıyla enginar üreticileri hemen bizde soluğu alıyor. Bu dönemde yaşanan yoğunlukta talebi karşılamaya çalışıyoruz,” dedi.