Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, faizsiz finans araçlarının, gerçek varlık veya emtiaya dayalı olarak çıkarılmasının yanı sıra kar-zarar ortaklığına vurgu yapması sayesinde reel ekonominin finansmanında önemli bir katkı sağladığını ifade etti.
SPK’nın yaptığı açıklamaya göre, dünya genelinde 130’dan fazla ülkenin sermaye piyasası düzenleyici kuruluşunun üyesi olduğu Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Örgütü (IOSCO) 2025 yıllık toplantılarını Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirdi.
Başkan Gönül, toplantılarda Büyüme ve Gelişmekte Olan Piyasalar Komitesi (GEMC) Başkan Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini üstlendi. SPK, Avrupa Bölge Komitesi, GEMC, Yönetim Kurulu ve Başkanlar Komitesi gibi farklı IOSCO komitelerine katılım sağladı.
GEMC toplantısında, üyeler IOSCO Yönetim Kurulu ve bölge komiteleri gündemindeki konular hakkında bilgilendirildi. Ayrıca, IOSCO’nun kapasite geliştirme ve menkul kıymet düzenlemelerine ilişkin ilkelerinin uygulanmasına yönelik çalışmalar da sunuldu.
Gönül, toplantının son gününde düzenlenen “Faizsiz Finansman Araçlarının Değer Yaratmak ve Sermaye Piyasalarını Geliştirmek Konusundaki Potansiyeli” başlıklı panelde konuştu.
Gönül, faizsiz finans araçlarının gerçek varlıklar veya emtiaya dayalı olarak ihraç edilmesi ve kar-zarar ortaklığını ön plana çıkarması nedeniyle reel ekonominin finansmanına doğrudan katkıda bulunduğunu belirtti. Bu bağlamda, konvansiyonel finansal araçlara göre sunduğu avantajlara dikkat çekti.
Faizsiz finans araçlarının, borç birikimine neden olmaması ve spekülasyona konu olmaması dolayısıyla finansal istikrar açısından da avantajlı olduğunun altını çizen Gönül, kira sertifikaları, pay senetleri ve katılım fonları gibi araçların dünya ve Türkiye’deki deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Bu araçlar, özellikle son 15 yılda geleneksel finansa alternatif olarak piyasalarda önemli bir yer edinmiştir.
SPK Başkanı Gönül, faizsiz finans araçlarının geliştirilmesi ve kurulması sürecinde yaşanan zorlukları, düzenleyici otoritelerin attığı adımları ve bu alanda uluslararası işbirliğinin önemini vurguladı.
Gönül ayrıca, son dönem eğilimleri doğrultusunda, faizsiz finansın özellikle yeşil dönüşüm projelerinin finansmanında kullanılmasına yönelik uygulamalara da değindi.
Katar Hamad Bin Khalifa Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Ahmet Aysan moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele, Malezya Menkul Kıymetler Komisyonu Başkanı Mohammad Faiz Azmi ile Lüksemburg Menkul Kıymetler Borsası Kotasyon ve Düzenleyici İşlemler Bölüm Başkanı Paula Redondo Pereira da katıldı.
Toplantıya katılan üyeler, ülkelerinin piyasalarında son dönemde yaşanan gelişmeler hakkında bilgi paylaşımında bulundu ve finansal tabana yayılma konusunu ele aldı.
Büyüme ve Gelişmekte Olan Piyasalar Komitesinin Aralık 2024’te Ankara’da gerçekleştirilmesi planlanan toplantısında, Uluslararası Sürdürülebilirlik İlkeleri üzerine çalışmalara yönelik bir grup oluşturulmuştu. Bu toplantıda, GEMC üyelerinin söz konusu standartların uygulanmasına ilişkin deneyimleri ve Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu’nun son çalışmalarına dair görüşmeler gerçekleştirildi.
IOSCO Yönetim Kurulu toplantısında ise bireysel yatırımcıların korunması ve finansal teknolojiler konusundaki devam eden çalışmalar ile piyasalardaki son gelişmeler üzerine bilgi alışverişinde bulunuldu. Ayrıca, IOSCO’nun idari ve mali yönetimine ilişkin konular da değerlendirildi.