Doç. Dr. Furkan Burak’ın liderliğinde açılan Kilo Yönetimi ve Metabolik Sağlık Bölümü, İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nde düzenlenen lansmanla tanıtıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını Demiroğlu Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi yaptı. Hastanenin Başhekimi Dr. Tolga Dönmez’in de katıldığı bu organizasyonda, yeni bölümün hedefleri ve sunduğu hizmetler aktarıldı.
Modern teknolojilerle donatılan Kilo Yönetimi ve Metabolik Sağlık Bölümü, sağlıklı yaşamı desteklemek amacıyla kişiye özel tedavi yaklaşımları sunmaya başladı.
‘KİŞİYE ÖZEL BÜTÜNLEŞİK BİR PROGRAM OLUŞTURUYORUZ’
Kilo Yönetimi ve Metabolik Sağlık Bölümü’nde uygulanan tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Burak, “Cerrah arkadaşlarımıza büyük bir saygımız var; ancak obezite tedavisinde önemli bir devrim yaşanıyor. Obezitenin bir hastalık olduğunu, yalnızca irade eksikliği değil, kalıcı bir durum olduğunu vurgulamak gerekir. Buradaki en önemli fark, kişiye özel ve bütünleşik bir yaklaşım sunmamızdır. Kapıdan içeri giren bireyin metabolik haritasını çıkardıktan sonra, vücut kompozisyonunu, yağ kitlesini ve kas kütlesini değerlendiriyoruz. Metabolizma hızını da doğrudan ölçerek, kişiye özel bir program oluşturuyoruz” dedi.
‘YENİ BİYOLOJİK İLAÇLARI KULLANDIĞIMIZ BİR PROGRAM YAPIYORUZ’
Doç. Dr. Burak, yeni geliştirilen endoskopik bir yöntemi tanıtarak, “Bu işlem gastroplasti olarak biliniyor. Ameliyat olmadan, sadece bir saatte minimal invaziv girişimle gerçekleştirilen, aynı gün taburcu olabileceğiniz, kesi gerektirmeyen ve komplikasyon riski oldukça düşük bir prosedür. 2012 yılında geliştirilmiş bu yöntemi, yalnızca gerekli durumlarda tüp mide ameliyatı yaparak, bireylerin yaşam tarzı değişikliklerini sürdürülebilir hale getirmek amacıyla kullanıyoruz” şeklinde konuştu.
‘İNSANLARI FABRİKA AYARLARINA DÖNDÜRÜYORUZ’
“Obezitenin biyolojisini çözdük” diyen Doç. Dr. Burak, “Problemin kökenini anladık. İnsan vücudu, ne kadar kilo alırsa alsın, bu duruma adapte oluyor. Eğer bir kişi 200 kilo ise ve 5 kilo verirse, bu durum beyne tehdit sinyali olarak iletiliyor. Dolayısıyla beyin, bu durumu düzeltmek adına aşermeler gönderiyor ve metabolik hızı düşürüyor. Biz, sağlıklı bireylerin obezite hastası olduktan sonra vücudunda neler değiştiğini tespit ettik. Hormon dengesizliklerini normal seviyelere çekerek, bireyleri adeta fabrika ayarlarına geri döndürüyoruz” açıklamasında bulundu.
‘ENERJİ REGÜLASYONUNUN BİYOLOJİSİNİ ÇÖZDÜK’
Doç. Dr. Burak, “Enerji regülasyonunun biyolojisini çözdük. Beyinde iştahı belirleyen ve yeme davranışını etkileyen 100’den fazla mekanizmayı bulduk. Bu süreçte, yeni tedavi yöntemlerini ve dijital platformları kullanarak, bütüncül bir yaklaşım sunuyoruz” dedi.
‘DOĞAL GIDALARLA HAZIRLANAN YEME KÜLTÜRÜMÜZÜ KAYBEDİYORUZ’
Türkiye’nin zengin yeme kültürü hakkında da değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Burak, “Evde doğal gıdalarla hazırlanan yemek kültürümüzü kaybediyoruz. Dünyanın en kaliteli zeytinyağları Türkiye’de, çeşitli yörelerden gelen enfes yemeklerimiz var. Ancak, daha çok dışarıda işlenmiş gıdalar tüketerek Amerikan tipi beslenme alışkanlıklarına yöneliyoruz. Kendi geleneksel kazanımlarımızı kaybetmekteyiz” şeklinde konuştu.
‘SAĞLIKLI YAŞAM DÖNGÜSÜNE GİRMİŞ OLUYORSUNUZ’
Doç. Dr. Burak, “Hedefimiz, bozulmuş yaşam tarzlarını onarıp, sürdürülebilir değişiklikler yapmaktır. Sonuç olarak, sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanmış, düzenli egzersiz yapabilen, kötü alışkanlıklardan arınmış bireyler yetiştirerek, sağlıklı yaşam döngüsüne geçiş sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.