Son yıllarda genç yaş grubunda kanser vakalarının artış gösterdiğini dile getiren Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, “Meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri gibi türler, genç nüfusta daha sık görülmeye başladı. Ailede kanser öyküsü varsa, tarama yaşları daha erken yaşlara çekilebiliyor. Bazı durumlarda 18-20 yaşlarından itibaren düzenli kontrollerin yapılması hayati bir önem taşıyor” şeklinde ifade etti.
Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, genç yaşta kanserin artış nedenleri ve alınması gereken önlemleri değerlendirerek, genç nüfus tanımının toplumda genellikle farklı algılandığını kaydetti. “50 yaş ve altı kanser hastalarını genç olarak değerlendiriyoruz” dedi.
‘GENÇ YAŞTA KANSER ARTIYOR’
ABD’de gerçekleştirilen güncel araştırmaların sonuçlarını paylaşan Doç. Dr. Şimşek, “Gençlerde beş kanser tipinde artış yaşandığı görülüyor. Son 10 yıllık veriler, kadınlarda meme kanseri, erkeklerde testis kanseri ve her iki cinste kolorektal ve pankreas kanseri sıklığında ciddi bir artış olduğunu ortaya koyuyor” dedi. Bu artışın nedenine dair kesin bir sonuca ulaşılamasa da çevresel faktörlerin yanı sıra tarama programlarının önemli bir rol oynadığına dikkat çekti.
‘VAKALARIN ARTMASINDA TARAMA PROGRAMLARI ETKİLİ’
Kanser vakalarının artışında tanı yöntemlerindeki gelişmelerin de etkili olduğuna işaret eden Doç. Dr. Şimşek, “Önceden mamografi veya kolonoskopiye ulaşmak zorken, günümüzde bu tarama testleri çok daha yaygın hale geldi. Ayrıca acil servislerde yapılan görüntülemeler sırasında tesadüfen kanser tanısı koyabiliyoruz” dedi. Tarama yaşlarının genç nüfusa yönelik olarak değiştirildiğini vurgulayan Şimşek, “Örneğin, kolon kanseri tarama yaşı eskiden 50 iken, son dönemde bu sınır 45’e çekildi. Aynı şekilde meme kanseri taraması için mamografi yaşı da 40’a indi” ifadelerini kullandı.
‘BATI TİPİ BESLENME VE OBEZİTENİN KANSER RİSKİNİ ARTIRDI’
Kanser vakalarındaki artışın sebeplerinden birinin çevresel faktörler ve beslenme alışkanlıkları olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Şimşek, özellikle batı tipi beslenme ve obezitenin kanser riskini artırdığını söyledi. “Batı tipi beslenme alışkanlıklarının artması, et ağırlıklı diyetlerin yaygınlaşması ve obezite oranının yükselmesi, kanserin genç yaşlarda görülme sıklığını artırıyor” dedi.
‘AİLEDE KANSER HİKAYESİNE DİKKAT’
Ailesinde kanser öyküsü bulunan gençlerin daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Şimşek, “Ailede kanser varsa, tarama yaşları daha genç yaşlara çekilebiliyor. Bazı durumlarda 18-20 yaşlarından itibaren düzenli kontrollerin yapılması hayati önem taşıyor” diye konuştu. Sigara kullanımının akciğer kanseri üzerindeki etkisini değerlendiren Doç. Dr. Şimşek, uzun süre sigara kullanan kişilerde düşük doz radyasyonla yapılan tomografi taramalarının önerildiğini belirterek, “Sigara içen bireylerde akciğer kanseri riski yüksektir. Bu nedenle düşük doz radyasyonlu taramalar, erken tanı açısından önemlidir” ifadelerini kullandı.