10 Mayıs tarihinde Rusya, diplomatik çağrılara yanıt vererek çözüm için Türkiye’yi işaret etti ve müzakerelerin başlatılmasını talep etti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu çağrıya anında karşılık vererek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i İstanbul’da yüz yüze görüşmeye davet etti. İstanbul’da barış masası kurulurken Zelenski, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Ankara’ya gitti.
UKRAYNA HEYETİ BELİRLENDİ
Ukrayna basınında çıkan haberlere göre, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirilecek müzakerelerde Ukrayna’nın temsilcileri belirlendi. Heyette, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Ukrayna Devlet Başkanı Danışmanı Ihor Jovkva ve birçok yetkili yer alacak.
RUS HEYETİ KİMLERDEN OLUŞACAK?
Kremlin, Putin’in görüşmelere doğrudan katılmayacağını duyurdu. Bunun yerine, Putin’in üst düzey diplomat ve savunma yetkililerinden oluşan bir heyeti İstanbul’daki barış müzakereleri için görevlendirdiği açıklandı. Putin’in danışmanı Medinskiy’nin Rus heyetine başkanlık edeceği belirtildi. Heyette, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Genelkurmay Başkanlığı Ana Müdürlüğü Başkanı İgor Kostyukov ve Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin de yer alacak.
Heyetteki uzmanlar arasında Rusya Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Dairesi Başkan Yardımcısı Aleksandr Zorin, Devlet Başkanlığı İnsani Devlet Politikası Dairesi Başkan Yardımcısı Yevgeniya Podobreyevskaya ile Dışişleri Bakanlığı Bağımsız Devletler Topluluğu İkinci Dairesi Müdürü Aleksandr Polişçyuk ve Savunma Bakanlığı Uluslararası Askeri İşbirliği Ana Müdürlüğü Başkan Yardımcısı Vladimir Şevtsov da bulunuyor.
RUBİO CUMA GÜNÜ İSTANBUL’DA OLACAK
İstanbul’daki görüşmelere ABD Başkanı Trump’ın katılmasının beklenmediği ifade edilirken; ABD Dışişleri Bakanı Rubio ve Orta Doğu temsilcisi Witkoff, müzakerelerin ilk turunun ardından Cuma günü İstanbul’a ulaşacak.
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI VE MÜZAKERELER
Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubat 2022’de başlattığı saldırılarla başlayan savaş sürecinde, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgeleri önemli ölçüde ilhak edildi. 2014 yılında Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesiyle, Ukrayna topraklarının yaklaşık beşte biri kontrolünü kaybetti.
ABD ve Avrupa ülkeleri, Ukrayna’ya geniş ekonomik ve askeri yardımlar sağlarken, Rusya’ya ağır yaptırımlar uygulandı. Belarus’taki görüşmelerin ardından, Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları 10 Mart 2022’de Antalya Diplomasi Forumu’nda bir araya geldi. Türkiye, tarafları 29 Mart 2022’de İstanbul’da bir araya getirerek müzakerelere ev sahipliği yaptı.
İstanbul’daki müzakerelerde sağlanan uzlaşma, Buça şehrinde sivillerin öldürüldüğü yönündeki suçlamalar nedeniyle bozuldu ve İngiltere ile ABD’nin anlaşmaya karşı çıktığı iddiaları gündeme geldi. Savaşın şiddetlenmesine rağmen barış çabalarını sürdüren Türkiye, Birleşmiş Milletler’in (BM) desteğiyle tarafları aynı yıl yeniden bir araya getirerek, dünya genelinde geniş yankı uyandıran Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması’nın imzalanmasını sağladı.
Her iki tarafla da görüşme imkanı olan nadir liderlerden biri olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, barış müzakereleri için ev sahipliği ve arabuluculuk teklifini sürdürürken, ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesiyle diplomasi yeniden canlandı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Mayıs’ta, 3 yıl önce kesilen doğrudan müzakerelerin ön koşulsuz olarak 15 Mayıs’ta İstanbul’da yeniden başlatılması önerisini gündeme getirerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ev sahipliği yapmasını talep etti. Ukrayna yönetimi bu öneriye olumlu yanıt verirken, uluslararası toplum da İstanbul’da gerçekleştirilecek barış görüşmelerine memnuniyetle yaklaştı.