Türkiye ile Japonya’nın arkeoloji alanındaki önemli figürlerinden biri olan Japon arkeolog Sachihiro Omura, Kırşehir’de hayatını kaybetti. 1972 yılından bu yana Türkiye‘de yaşayan Omura, 1985 yılından itibaren Kalehöyük’teki kazıların başkanlığını yürütüyordu. Rahatsızlanarak kaldırıldığı Kaman Devlet Hastanesi’nde hayata gözlerini yumdu. Omura, 1985’ten beri Kaman Kalehöyük’teki kazılara liderlik ederken, 1948 veya 1949 yılında Japonya’da doğduğu iddia edilmektedir. 1972 yılında öğrenci olarak Türkiye‘ye gelen Omura, hayatının büyük bir kısmını Anadolu’nun zengin tarihini aydınlatmaya adamıştır.
TÜRKİYE’YE GELİŞİ TÜRGUT ÖZAL’LA BAŞLADI
Omura, Türkiye‘ye geliş hikayesini şöyle anlatmıştı: “19 yaşındayken Japonya’nın en büyük gazetesi Asahi’de, Türkiye‘den bir müsteşarın geleceğine dair bir haber okudum. Bu durum beni çok etkiledi. Büyükelçiliğe gittim ancak kapıcının kıyafetime bakarak beni içeri almadığını gördüm. Tam çıkarken arkamdan birisi koşarak geldi ve ‘Çok istiyorsan oteli söyleyeyim oraya git’ dedi. Orada da kapıcı beni içeri almadı ama ‘Telefonunu yaz, belki şansımız olur’ dedi. Ertesi gün beni aradılar. Arayan Turgut Özal’dı. ‘Türkiye’ye gelmek istediğini yazmışsın. Havalimanına gel. Ben yarın döneceğim’ dedi. Uçak 5’teydi ve daha önce hiç uçağa binmediğim için pasaport ve gümrük işlemlerini bilmiyordum. 5’te havalimanına gittiğimde herkes gitmişti. Çok üzüldüm. Oradaki görevli bana baktı ve ‘Sen Omura mısın?’ dedi. ‘Beni nereden tanıyorsunuz?’ dedim. ‘Turgut Özal Bey sizi çok bekledi, neden gelmedin?’ dedi. Daha sonra benimle irtibat kurdular ve Türkiye‘ye geldim.”
TÜRKİYE’DE ÖNEMLİ PROJELER YÜRÜTTÜ
Hitit dönemine özel bir ilgi duyan Omura, 1973-1976 yılları arasında Elazığ’da görev almış, 1985’te geldiği Kırşehir’in Kaman ilçesinde 7 medeniyetin kalıntılarını ortaya çıkarmaya yardımcı olmuştur. Arkeoloji ve kültürel diplomasi alanında önemli katkılar sunan Omura, 1998’de kurduğu Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü (JIAA) ile bölgedeki arkeolojik çalışmaların merkezi haline gelmiştir. Kaman-Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ve Japon Bahçesi Projesi de Türkiye ile Japonya arasındaki kültürel işbirliğini simgeleyen önemli projeler arasında yer almıştır.
Omura, 2015 yılında AA muhabirine verdiği röportajda, yılın 11 ayını Kırşehir’de, 1 ayını ise Japonya’da geçirdiğini söylemişti. Kalehöyük bölgesinde yapılan yüzey araştırmaları ile 5 bin 500 yıllık kültür varlığına ulaştıklarını belirterek, “Burada dünyanın tarihi var. Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı… O medeniyetlerin kalıntılarında dünya tarihi var” demiştir.
DEVLET ÜSTÜN MADALYASI İLE ÖDÜLLENDİRİLDİ
Japonya ve Türkiye arasındaki dostluğu pekiştiren Omura, 2008 yılında Türkiye’de Devlet Üstün Hizmet Madalyası ve Japonya’nın Yükselen Güneş Nişanı ile onurlandırılmıştır. Bu yıl ocak ayında, Dr. Omura’nın 77. doğum günü vesilesiyle yayımlanan “It All Began with Stratigraphy and Chronology” adlı kitapta, Orta Anadolu arkeolojisine yaptığı katkılar detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Sachihiro Omura, eşi ve Yassıhöyük Kazı Başkanı Dr. Masako Omura ile birlikte enstitü konutunda yaşamaktaydı.
EMİNE ERDOĞAN’DAN TAZİYE MESAJI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Kırşehir’de vefat eden Dr. Sachihiro Omura için yayımladığı başsağlığı mesajında, “Dr. Omura’nın adı artık yalnızca bilim dünyasında değil, bu topraklara değer veren herkesin kalbinde yaşamaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.
TÜRK-JAPON HALKLARINI BİR ARAYA GETİRDİ
Dr. Sachihiro Omura’nın kaybından duyduğu derin üzüntüyü dile getiren Erdoğan, “Kaman’da yeşeren kültürel miras, onun emeğiyle şekillendi. Türk milletine olan sevgisi, tevazusu ve bilime olan bağlılığı, Türk-Japon halklarının kalplerini birbirine bağladı” açıklamasında bulundu. Başta eşi Masako Omura olmak üzere, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı dileklerini iletti.
ÖMER ÇELİK’TEN TAZİYE MESAJI
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, uzun yıllar Türkiye’de Kaman-Kalehöyük kazılarına emek veren Dr. Sachihiro Omura’nın vefatı üzerine bir taziye mesajı yayımladı. Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Dr. Omura’nın Anadolu arkeolojisine önemli katkılarda bulunduğunu belirterek, “Kaman-Kalehöyük kazılarına ömrünü adamış Dr. Sachihiro Omura’nın vefatından derin bir üzüntü duyuyoruz. O, Anadolu arkeolojisine bir mücevher gibi özen gösterdi ve ömrünü buna adadı. Gerçek bir bilim insanıydı” dedi.
Açıklamasında, Omura’nın bilimsel çalışmaları kadar insani yönüne de vurgu yapan Çelik, “Ailesine ve Japon halkına başsağlığı diliyoruz” ifadeleriyle taziyelerini iletti.