1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Kaymakam’dan Örnek Yaşam: Okçuluk ve Sanat

Kaymakam’dan Örnek Yaşam: Okçuluk ve Sanat

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Manisa’nın Şehzadeler ilçesinin kaymakamı Fatih Genel (56), kamu görevini sürdürürken aynı zamanda at üzerinde ok atmakta ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onaylı zihgir ve bıçak ustalığı yapmaktadır. Kaymakam Genel, kamu çalışanlarına hitaben, “Hayallerinizi emekliliğe bırakmayın. Ne yapacaksanız, bugün yapın” mesajını iletti.

Evli ve üç çocuk babası olan Fatih Genel, 1994 yılında efsane vali Recep Yazıcıoğlu’nun görevde bulunduğu Erzincan’da stajyer olarak mesleğe başladı. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde önemli görevler üstlenen Genel, Burdur’un Çavdır ilçesindeki kaymakamlık görevinin ardından Afyonkarahisar, Giresun, Kilis gibi illerde vali yardımcılığı yapmış; Sivas Gemerek, Balıkesir Havran, Çanakkale Biga, Adana Yüreğir ve İzmir Bornova kaymakamlıklarını da yürütmüştür. Şu anda Manisa’nın tarihi Şehzadeler ilçesinde görevine devam etmektedir.

Kaymakam Genel, 2006 yılında Balıkesir Havran’da görevdeyken Sultan Abdülhamid ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’tan esinlenerek geleneksel okçuluğa ilgi duymaya başladı. Okçuların başparmağını korumak için kullandığı zihgiri yapmayı öğrenerek bu alanda el sanatlarına yöneldi. Manda boynuzundan zihgir üreten Genel, 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ustalık belgesi aldı. Artan malzemeleri değerlendirmek için çeşitli objeler tasarlayan Genel, eski kılıç ve bıçakların restorasyonuna da ilgi göstermeye başladı. Babasının demircilik mesleğini öğrenen Genel, ürettiği el yapımı Çerkez bıçağıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘tasarım tescilli kültürel eser’ olarak kabul edildi. 2018 yılında geleneksel bıçak ustalığı belgesi almayı başardı.

Bürokratlığının yanı sıra dörtnala koşturduğu at üzerinde ok atarak dikkat çeken Kaymakam Genel, evinin bahçesinde oluşturduğu atölyede yaptığı eserleri makam odasında sergilemektedir. Sultan Abdülhamid’in marangozluğu ve Rauf Denktaş’ın fotoğrafçılığından ilham aldığını belirten Genel, “Onlar zaman bulabildiyse biz de bulabiliriz” düşüncesiyle önce fotoğrafçılıkla, ardından atlı okçulukla ilgilenmeye başladığını ifade etti. “At üstünde ok atmak istiyorsanız; kılıç, deri, eyer, ok ve yay gibi birçok konuda bilgi sahibi olmanız gerekiyor” dedi.

Kaymakam Genel, el sanatlarına olan ilgisinin zihgirle başladığını ve bu aparatı tanıtmak amacıyla yaklaşık 500 kişiye yaptığını aktardı. “Zihgir, manda boynuzunun sivri uç kısmından üretiliyor. Geriye kalan kısmını ise değerlendirmek için çeşitli objeler ve figürler tasarladım. Eski bıçak ve kılıçları restore etmeye başladım. Çünkü Osmanlı da aynı malzemeleri kullanıyordu. Sonra düşündüm; neden eskilerini onarmakla yetiniyorum, yenisini yapayım dedim. Babam da demirciydi. Çocukken onun demircilik becerilerine tanıklık ettim. Belki onun da etkisi vardır. Zamanla demir dövme sanatını öğrenmeye başladım ve bu alanda da Kültür Bakanlığı’ndan ustalık belgesi aldım” şeklinde konuştu.

Kaymakam Genel, ziyaretçilerin odasındaki eserleri görünce şaşırdığını ve “Burası müze gibi, sanat galerisi gibi” dediklerini belirtti. Eski eserlere sahip çıkmayı ve onları restore etmeyi sevdiğini ifade eden Genel, Türkiye’de el sanatlarının genellikle hobi düzeyinde kalıp sürdürülebilir olmadığını vurguladı. Sanatın ekonomik karşılık bulmasının önemine dikkat çekerek, “Zihgir hariç, çünkü onu Türk halkına bir borç olarak görüyorum. Bugüne kadar en az 500 kişiye ücretsiz zihgir yaptım ve yapmaya da devam edeceğim. Ancak bıçak gibi ürünlerin ticari yönü olmalı. Almanya’da bir el yapımı bıçağın 1500 avroya satıldığını gördüm. Türkiye’de 150-200 avro olsa, ustalar bayram eder” dedi.

Yaptığı işleri bürokratik yaşamını daha anlamlı kılmanın bir yolu olarak gören Kaymakam Genel, kişinin hayallerini ertelememesi gerektiğini vurgulayarak, “Birçok kişi emekli olduktan sonra marangoz atölyesi açmak, resim yapmak gibi hayaller kuruyor. Ben onlara diyorum ki; hayallerinizi ertelemeyin, hemen şimdi başlayın. Kamu görevinde olanlara sesleniyorum; hayallerinizi emekliliğe bırakmayın. Ne yapacaksanız, bugün yapın” ifadelerini kullandı.

Kaymakam’dan Örnek Yaşam: Okçuluk ve Sanat
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Turkiyex Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin