Kayseri’de toplu ulaşımda kullanılan elektriğin yüzde 40’ının temiz enerji kaynaklarından sağlandığı belirtildi.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, toplu ulaşımda Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projesinin devreye alındığı, ayrıca güneş enerjisi santralleri (GES) ile kentin toplu ulaşım ihtiyaçlarının büyük bir kısmının temiz enerji ile karşılandığı ifade edildi.
Açıklamada, İzmir Alsancak Limanı’ndan gönderilen 80 araçlık dev türbin sevkiyatı ile başlayan RES projesinin, 194,5 metre yüksekliğe ulaşarak 65 katlı bir bina boyutuna geldiği aktarıldı.
Temiz enerji ve sürdürülebilir gelecek anlayışı doğrultusunda Türkiye’nin enerji geleceği için önemli bir adım olarak değerlendirilen RES projesinin hızla hayata geçirildiği kaydedildi. Proje kapsamında 21 megavatlık 3 türbin ile yıllık 60 milyon kilovat saat elektrik üretiminin hedeflendiği vurgulandı.
Yenilenebilir kaynaklardan temiz ve çevreci elektrik üretimi konusunda Türkiye’de toplu ulaşım sektöründeki ilk proje olarak öne çıkan bu uygulama, kentin toplu ulaşım yolcusunun yüzde 40’ının enerji ihtiyacını temiz kaynaklardan karşılayan tek şehir olma özelliği taşıdığı bildirildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ, elektrikli otobüslerin enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla Organize Raylı Sistem Depo ve İşletme Merkezi’nin çatısında 1200 kilowatt kurulu güce sahip ve 2 bin 132 güneş paneli bulunan bir GES inşa etmiştir. Ayrıca, İldem Tramvay Park Sahası’nda 600 kilowatt kurulu gücüne ve 1140 güneş paneline sahip bir GES projesi de bulunmaktadır. Bu projeler ile toplamda yaklaşık 2 megavat kurulu güç ve yıllık 3 milyon kilowatt saat elektrik enerjisi üretilmekte ve elektrikli otobüslerin şarjında kullanılmaktadır.”