Nurcan Kırcalı / İSTANBUL (Turkiyex Haber) – ‘İstanbul İçin Keten Tohumu Temini Projesi’ kapsamında yapılan üretim çalışmaları geniş bir yelpazeye yayıldı. Yılmaz, Beyaz Gelin, Karakız, Sarı Dane ve Ağva gibi yerel çeşitlerin test edildiği proje, 10 dekar alanda bir üreticiyle başladığı yolculuğunda üretim kapasitesini ve ürün çeşitliliğini büyük ölçüde artırmayı başardı.
MAKİNELEŞME VE KATMA DEĞERLİ ÜRETİM ADIMI
2022 yılında gerçekleştirilen TAKE projesi çerçevesinde üreticilere Biçer Bağlar makinesi temin edilmesiyle hasat süreçleri de modernleşmeye başladı. Bu ekipman, Şile Tıbbi Aromatik Bitkiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından korunarak, ihtiyaç duyan diğer üreticilere de yönlendiriliyor. Kooperatifin kurulmasıyla birlikte keten tohumu ve yağına olan talebin artması, katma değerli ürünlerin üretiminde de hız kazandırdı.
60 DÖNÜMDE HASAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Şile Ağva Kadıköy Mahallesi’nde, Şile Tıbbi Bitkiler Kooperatifi ev sahipliğinde gerçekleştirilen 60 dönümlük hasatla birlikte, dekarda 150-200 kilogram tohum ve 600-800 kilogram lif elde edilmesi bekleniyor.
ESKİN: “TÜRKİYE’DE TEK ARAZİ OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR”
Keten Hasadı Programı’nda söz alan Kooperatif Başkanı Tuncay Eskin, ”Yetiştiriciliğin yapıldığı bu tarlada, Türkiye’nin üç araştırma enstitüsünün tüm tescilli çeşitlerinin tek bir alanda ekili olduğunu ve bu durumun Türkiye’deki tek arazisi olduğunu belirtmek isterim. Bu özel durumu Şile’ye kazandırmış olmaktan kooperatif olarak mutluluk duyuyoruz” dedi.
ŞİLE’DE KETEN VARSA ŞİLE BEZİ VAR..
2020/2021 yıllarında başlatılan önemli bir proje artık hayata geçti. “Şile’de Keten Varsa Şile Bezi Var” adı altında devam eden bu süreç, İstanbul için Keten Tohumu Temini projesiyle birlikte yaklaşık 10 dönümde keten üretimiyle başladı ve şu an 130 hektara ulaştı. Keten, 14 milyar dolarlık bir ticari hacme sahip olup tamamen ithal edilen bir ürün. Yerli üretimi teşvik ederek milli sermayemizin ülkemizde kalmasını sağlamak, Şile için son derece önemli bir hedef. Keten, sıfır atık hedefiyle kökünden, dalından ve lifinden faydalanabileceğiniz bir bitki olarak ön plana çıkıyor. Uzun yıllar önce yetiştirilmeye başlanan keten, Şile’de yeniden topraklarıyla buluştu” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE GENELİNDE SAMSUN’DAN SONRA ŞİLE İKİNCİ SIRADA
İstanbul İl Tarım Müdür Yardımcısı Turgut Şişman, İstanbul’un eşsiz doğası, tarımsal kültürü ve üretim çeşitliliği ile öne çıkan önemli ilçelerinden birisi olan Şile’de keten hasadı ile önemli bir projenin hayata geçmesinin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. İlk etapta 10 dekarlık bir alanda bir çiftçi ile 450 kg keten tohumuyla başlatılan süreç, bugün 225 dekara ulaşarak Şile’yi Türkiye genelinde Samsun’un ardından ikinci sıraya yerleştirdi.
17 tonluk üretim rakamı, sadece bir başarı değil, aynı zamanda çiftçilerin emeği, kurumların iş birliği ve sürdürülebilir tarım adına gösterilen iradenin somut bir yansımasıdır” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından biçerdöver alanda keten tohumu hasadına başladı ve toplanan tohumlar çuvallara dolduruldu. “Keten Hasadı” programını, katılımcılar büyük bir ilgiyle izledi. İlçe bürokratları, mahalle muhtarları ve STK temsilcileri etkinliğe katıldı.