Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” (TABİP) çerçevesinde yetiştirilen kekiklerin hasat süreci başladı.
KOCAELİ (Turkiyex Haber) – Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 5 yıl önce hayata geçirdiği “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” (TABİP) kapsamında, kekiklerin ikinci hasadına girişti. Bu proje, çiftçilerin gelir seviyesini artırmayı ve tarımsal kalkınmaya katkı sağlamayı amaçlıyor.
Kocaeli, turizm, sanayi, eğitim, tarım ve hayvancılığın harmanlandığı ender şehirlerden biri olma özelliği taşıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu tarımsal destekler sayesinde, çiftçiler katma değeri yüksek ürünler yetiştirerek ekonomik kazanç sağlarken, kullanılmayan tarım arazileri de yeniden ekonomiye kazandırılıyor.
5 MİLYON FİDE TOPRAKLA BULUŞTU
Bu proje kapsamında bugüne kadar yaklaşık 5 milyon tıbbi ve aromatik bitki toprakla buluşturuldu. Proje, kırsaldan kente göçü önlemeyi ve kentten kırsala dönüşü teşvik etmeyi hedefliyor. Bunun yanı sıra, kadın çiftçilere istihdam sağlanması da önemli bir amaç olarak öne çıkıyor.
Bu sezonun ilk kekik hasadı İzmit ve Kartepe bölgelerinde gerçekleştirildi. İzmit Şarışeyh Mahallesi’nde bulunan 20 dekarlık alanda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı ve beraberindekiler hasat çalışmalarına katıldı. Bu alandan yaklaşık 3.620 kilogram kekik toplandı. İkinci hasat ise KOÜ Kartepe Arslanbey Yerleşkesi’ndeki Aromatik Bitki Ar-Ge ve Üretim Sahası’nda yapıldı; burada 5 dekarlık alandan 1.020 kilogram kekik elde edildi.
Kekik hasadı, insan gücünün yanı sıra, Büyükşehir Belediyesi tarafından tasarlanıp yerli imkanlarla üretilen römork yüklemeli tıbbi ve aromatik bitki hasat makinesiyle de gerçekleştiriliyor. Bu makine, hasat işleminin bitkilere zarar vermeden hızlı ve etkili bir şekilde yapılmasını sağlıyor.
Sekapark A.Ş. tarafından yürütülen projede, 5 yıllık üretim süresi boyunca çiftçilere eğitim ve sertifikalandırma desteği sunuluyor. Ayrıca, dikim yapılan arazilerin bitkisel ürün sigorta poliçeleri Sekapark A.Ş. tarafından karşılanmakta. Büyükşehir’in ziraat mühendisleri de, teknik danışmanlık vererek tarımsal faaliyetleri yakından izliyor.