KONYA (turkiyexhaber) – Konya’da düzenlenen sergi açılışında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Kazı çalışmalarının yanı sıra Lystra’nın dünya üzerindeki resimlerinden oluşan böyle bir serginin hazırlanması oldukça önemlidir. Şehir olarak tarihimize sahip çıkıyoruz ve bu durumun turizm alanında şehrimizin gelişimine katkı sağlamasını hedefliyoruz.” şeklinde ifade etti. Konya Valisi İbrahim Akın ise, “Hz. Mevlana’nın çağrısı nasıl tüm insanlığı kucaklıyorsa, sanat da dili ve inancı aşarak evrensel bir buluşma zemini sunmaktadır.” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milletlerarası Müzeler Konseyi (ICOM) Türkiye Milli Komitesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) işbirliğiyle “Batı Dünyasında Lystra İmgesi” adlı sergi açılışı gerçekleştirildi.
Tantavi Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen sergi açılışında Lystra Kazı Başkanı Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu, kazı çalışmalarının hızla devam ettiğini dile getirdi. Lystra’nın tarihi önemine vurgu yapan Doç. Dr. Mimiroğlu, “100’e yakın Lystra’yı konu alan eser var. Avrupalı sanatçılar bu eserlerde hayallerindeki Lystra’yı resmetmişler. Bu sergiyle sanatçıların bakış açılarını tanıtmayı amaçlıyoruz.” dedi.
“ÖZELLİKLE LYSTRA’DAKİ KAZININ SESLERİ DÜNYANIN HER TARAFINDAN GELECEK”
Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Konya’nın her yıl milyonlarca turisti ağırladığını belirterek, “Konya, Mevlana şehri. Yerel yönetimler olarak amacımız geçmişe ışık tutmak ve gelen misafir sayısını artırmak. Lystra’daki kazı seslerinin dünyanın dört bir yanından yankılanacağına inanıyorum.” dedi.
“TURİZM VE DİN AÇISINDAN KONYA’MIZA BÜYÜK BİR ENERJİ SAĞLAYACAK”
NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Konya’nın tarihi eserler bakımından önemli bir ziyaret noktası olduğunu ifade etti. Zorlu, “Eğer bu eseri gün yüzüne çıkarabilirsek, Hristiyanlık tarihi açısından önemli bir mekân haline gelecektir. Bu durum, Konya’ya büyük bir enerji katacak.” şeklinde konuştu.
“10 BİN YILDIR ŞEHİR HAYATINI SÜRDÜREBİLMİŞ ENDER YERLEŞİM YERLERİNDEN BİRİ”
Başkan Altay, Konya’nın Çatalhöyük örneğinden yola çıkarak, yaklaşık 10 bin yıldır kesintisiz bir şehir hayatı sürdürebilen nadir yerleşim alanlarından biri olduğunu belirtti. Altay, “Anadolu’nun kalbinde her dönemin izlerini taşıyan bir şehiriz. Darülmülk Projesi ile 13. yüzyıla ait Konya’yı ortaya çıkarmak için yoğun çaba harcıyoruz.” dedi.
“KONYA HRİSTİYANLIK DÖNEMİNE AİT ÖNEMLİ ALANLARA SAHİP”
Başkan Altay, Konya’nın tarihi derinliğinin sadece iki dönemle sınırlı olmadığını, Hristiyanlık dönemine dair önemli alanlar barındırdığını vurguladı. “Lystra’daki kazı çalışması, dünyadaki birçok müzede yer alan eserlerle buranın önemini bir kez daha ortaya koyuyor.” dedi.
“KONYA’NIN TURİZM PASTASINDAN ALDIĞI PAYIN ARTTIĞINA ŞAHİT OLACAĞIZ”
Başkan Altay, yapılan kazı çalışmalarının ve serginin önemine değinerek, “Konya’nın tarihine sahip çıkıyoruz. Hz. Mevlana ve Selçuklu başkentine 3 milyondan fazla ziyaretçi geliyor. 2029 hedeflerimiz doğrultusunda, şehrimizin turizm potansiyelinin artacağına inanıyorum.” dedi.
Başkan Altay, Konya’daki iş birliğine de değinerek, “Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi olarak bu süreci birlikte yürütüyoruz. Kazı döneminin başarılı geçmesi için ekiplerimize teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
VALİ AKIN KONYA BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR ETTİ
Konya Valisi İbrahim Akın, şehrin tarih boyunca farklı inançlara ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ifade ederek, “Hz. Mevlana’nın çağrısı gibi sanat da evrensel bir buluşma zemini sunuyor. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz sergi, bu ruhu yansıtıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ve diğer paydaşlara teşekkür ediyorum.” dedi.
SERGİ 27 TEMMUZ’A KADAR ZİYARETE AÇIK OLACAK
Ortaçağ ressamlarının Lystra’yı konu alan eserlerinin yer aldığı sergi, 27 Temmuz’a kadar Tantavi Kültür Sanat Merkezi’nde ziyaret edilebilecek. Lystra, Meram ilçesindeki Hatunsaray Beldesi’nin Gökyurt köyü sınırları içinde yer almakta ve ortaçağda Roma’nın önemli koloni kentlerinden biri olarak bilinmektedir. Ayrıca, Aziz Pavlus’un Hristiyanlık tarihinde buraya yaptığı ziyaretle de özel bir anlam kazanmıştır.