BURSA (Turkiyex Haber) – Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden akademisyen Prof. Dr. Mustafa Sarı, Ekim 2024 itibarıyla deniz ekosistemini tehdit eden müsilaj ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Sarı, müsilajın su yüzeyine çıkmadan önce su kolonunda belirgin bir azalma yaşandığını ve kıyısal alanlardaki deniz çayırlarının bu durumdan olumlu etkilendiğini ifade etti.
Derin sularda biriken müsilajın turizm sektörü için endişe kaynağı olduğunu belirten Prof. Dr. Sarı, bu müsilajın şu an için yüzeye çıkma ihtimalinin düşük olduğunu ancak, “Müsilajı bizim çabalarımızla yenmedik; oşinografik şartların değişimi etkili oldu. ‘Yendik’ havasına kapılmamalıyız” şeklinde uyarıda bulundu.
KALICI ÇÖZÜM ŞART
Prof. Dr. Sarı, 2 Temmuz 2025 tarihinde Erdek Körfezi’nde 4-5 metre derinliğinde çektiği görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaşarak müsilajın azalmasının kalıcı bir çözüm olmadığını vurguladı. Denizle yanlış ilişki ve atıkların (evsel, endüstriyel, tarımsal) denize boşaltılmasının devam etmesi durumunda sorunun devam edeceğini belirtti.
Müsilaj Bitti mi?
Ekim sonunda başlayan ve deniz ekosisteminin tamamını etkileyen müsilaj, yüzeye çok çıkmadan su kolonunda da azaldı çok şükür. Kıyısal alanda deniz çayırları ve pinalar derin bir nefes aldı. Derin diplerde biriken ve turizmcilerin korkulu rüyası müsilaj, deniz… pic.twitter.com/Dw8MHHr4Su
— Mustafa SARI, Prof. Dr. (@profmustafasari) July 8, 2025
Deniz yüzeyi sıcaklıklarının artması, Marmara Denizi’nin değişen dinamikleri ve azalmayan kirlilik yükünün müsilaj oluşumunu tetiklemeye devam edeceğini dile getiren Prof. Dr. Sarı, suçlamalar yerine işbirliğine odaklanılması gerektiğini savundu. Evsel ve endüstriyel atıkların en az ileri biyolojik arıtmadan geçirilmesi, mevcut tesislerin iyileştirilmesi ve yeni tesisler için kaynak sağlanması gerektiğini ifade eden Sarı, sanayi kuruluşlarının denetlenmesinin önemine de dikkat çekti. “Ekim’de ‘müsilaj nasıl geri geldi’ demeyelim. Her şeyi mükemmel yaptığımızı sanıp pişman olmamalıyız” diyerek kamuoyuna çağrıda bulundu.