Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Manisa Kültür Yolu Festivali çerçevesinde yeniden açılan Manisa Müzesi’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıya Bakan Başdanışmanı Tayfun Topal ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi de katıldı.
Bakan Ersoy, Türkiye’nin 2025 yılı turizm hedeflerine ulaşmak için kültürel çeşitliliği artırma çabalarına, gece müzeciliği uygulamalarına ve halk plajlarına değindi. Kültür Yolu Festivalleri’nin şehir seçiminde nüfus yoğunluğu, turizm potansiyeli ve bölgesel çeşitliliğin önemli kriterler olduğunu belirten Bakan Ersoy, projede her bölgeden en fazla beş şehrin yer alabileceğini, önceliğin büyükşehirlere verildiğini ifade etti. Festivalin geçmişte ulaştığı başarıya dikkat çeken Ersoy, “2021 yılında Beyoğlu’nda 80 farklı mekanda 2 binden fazla sanatçımızın katılımıyla 380’in üzerinde etkinlik düzenlemiştik” dedi. Bu yıl Adana ile başlayan ve Manisa ile devam eden etkinliklerin, 20 şehirde binden fazla mekanda gerçekleştirileceğini ve yaklaşık 45 bin sanatçının katılacağını söyledi.
‘HAKKARİ’Yİ KAYAK TURİZMİNE KAZANDIRMAK İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR’
Bakan Ersoy, iklim değişikliğinin kayak turizmi üzerindeki etkilerine de vurgu yaptı. Hakkari’nin uzun kar sezonunun önemli bir avantaj sağladığını belirten Bakan Ersoy, bu bölgeyi kayak turizmine kazandırmak için sürdürülen çalışmaları aktardı.
‘TURİZM SEKTÖRÜNÜ KRİZLERE BAĞIŞIK HALE GETİRDİK’
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2018 yılında turizm stratejisinde yapılan değişiklikleri açıkladı. Buradaki en önemli amacın yabancı turist başına geliri artırmak olduğunu vurgulayan Ersoy, bu rakamın 83 dolardan geçen yıl 108 dolara, bu yıl ise 117 dolara çıkmasını hedeflediklerini belirtti. Bakan Ersoy, turizm hedeflerine ulaşmak için sektörü krizlere dayanıklı hale getirdiklerini ifade etti. Turizm Geliştirme Ajansı’nın (TGA) 2019 yılında devreye alındığını hatırlatan Ersoy, Türkiye’nin etkili tanıtım yapan ülkeler arasında yer aldığını vurguladı.
YABANCI TURİSTE E-NABIZ GELİYOR
Türkiye’nin deniz, güneş, kum turizminin yanı sıra sağlık turizminde de önemli bir rol oynadığını vurgulayan Bakan Ersoy, geçen yıl sağlık turizminden 3 milyar dolardan fazla gelir elde edildiğini hatırlattı. “Türkiye’nin güçlü bir sağlık altyapısı var. Pandemi sürecinde bunu daha net gördük. Ayrıca, yetişmiş sağlık kadromuz da mevcut” dedi.
Sağlık turizmi gelirinin sürdürülebilir olması için standardizasyon ve denetimin önemine değinen Bakan Ersoy, e-Nabız sisteminin yabancı turistler için de uygulanacağını açıkladı. Bu sistemle, Türkiye’ye gelen turistler için bir kod verileceğini ve Sağlık Bakanlığı’nın bu turistleri kendi vatandaşları gibi takip edebileceğini belirtti.
‘YURT DIŞINA KAÇIRILAN ESERLER ARTIK PARA ETMİYOR’
Son yıllarda yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin iadesi sıkça gündeme gelmekte. Bakan Ersoy, Türkiye’nin 12 ülkeyle protokol imzaladığını ve iade süreçlerinin hızlandığını ifade etti. Alınan tedbirler sayesinde yurtdışına kaçırılan eserlerin neredeyse 1000 katının Türkiye’de yakalandığını belirtti. Kaçırılan eserlere yönelik yapılan çalışmalarda, “Eninde sonunda o eseri alacağız” mesajı verdiklerini ve bu durumun definecilere olan ilgiyi azalttığını aktardı.
MÜZELERDE DNA KODLU GÜVENLİK DÖNEMİ
Bakan Ersoy, bazı müzelerdeki eserlerin çalınması veya değiştirilmesi konusuna da değindi. “Beş yıldır sürdürdüğümüz çalışmalarda, tüm müzelerimizdeki eserlere DNA kodlu mühürler yerleştiriyoruz. Bu uygulama, eserlerin kopyalanmasını engelliyor” dedi.
Müze müdürlerinin değişmesiyle birlikte sahteciliğin mümkün olmadığını belirten Ersoy, “Orijinal ile sahte eserlerin değiştirilme olasılığı yok. Hemen alarm veriyor. Bu teknolojiyi biz geliştirdik ve dünyada öncü kuruluşlardan biriyiz” ifadesini kullandı.
GELECEĞE MİRAS PROJESİYLE 6 BİNDEN FAZLA ARKEOLOJİK BULUNTU KAZANDIRILDI
‘Geleceğe Miras’ projesi çerçevesinde 2024 yılında 224 arkeolojik kazı alanında çalışmalar yapıldığını belirten Bakan Ersoy, 2025 itibarıyla bu sayının 251’e ulaşacağını kaydetti. Proje ile 2 binden fazla uzman ve 3 binden fazla çalışanın istihdam edildiğini ifade eden Bakan Ersoy, 6 binden fazla arkeolojik eserin bilim dünyasına kazandırıldığını aktardı.
GECE MÜZECİLİĞİ 2025’TE 26 YENİ NOKTADA DAHA UYGULANACAK
2024 yılında Efes, Hierapolis, Patara, Side ve Kapadokya gibi önemli bölgelerde hayata geçirilen ‘Gece Müzeciliği’ uygulamasının 2025 yılında 7 ilde, 26 antik kentte daha uygulanacağını açıklayan Bakan Ersoy, bu uygulamanın sıcak yaz günlerinde müzelerin gece de ziyaret edilebilmesine olanak tanıdığını vurguladı. Gece müzeciliği kapsamında, 1 Haziran-1 Ekim 2025 tarihleri arasında T.C. kimlik numarasına sahip Müzekart kullanıcıları, belirlenen ören yerlerini 19.00’dan itibaren sadece 100 TL ücretle ziyaret edebilecek. Efes Örenyeri’nde pazar, pazartesi ve salı günleri kısa süreli etkinlikler; çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri ise Gece Müzeciliği programları düzenlenecek.
HALK PLAJLARINA İKİ YENİ NOKTA DAHA EKLENİYOR
Bakan Ersoy, 2019’dan bu yana ücretsiz hizmet veren halk plajlarının sayısının 17’ye ulaştığını belirtti ve iki yeni halk plajının daha açılacağını duyurdu. Böylece, yerli ve yabancı turistlerin ücretsiz ve nitelikli plaj hizmetine erişimi daha da kolaylaşacak.
BAYRAM TATİLİ VE BÖLGESEL TURİZM GÜNDEMİ
Yaklaşan Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olmasının gündemde olduğunu aktaran Bakan Ersoy, Hindistan-Pakistan arasındaki gerilimin Türkiye turizmine olası etkileri hakkında şu anda endişe verici bir durum