1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Ordu’da Bal Analizleriyle Kalite Artışı Sağlandı

Ordu’da Bal Analizleriyle Kalite Artışı Sağlandı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ordu’da Avrupa Birliği (AB) desteğiyle hayata geçirilen bal paketleme tesisi, kurulduğu günden bu yana yaklaşık 7 yılda 40 binin üzerinde analiz gerçekleştirdi.

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, enstitünün Türkiye’de tek olduğunu ve Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösterdiğini belirtti.

Enstitü kampüsünde yürütülen “Arım Balım Peteğim Projesi”nin yaklaşık 10 milyon avro bütçesi olduğunu ifade eden Cınbırtoğlu, burada 4 bin 700 metrekarelik alanda bal paketleme tesisi ve analiz laboratuvarının bulunduğunu aktardı. Laboratuvarda, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne uygun analizlerin yapıldığını vurguladı.

Cınbırtoğlu, laboratuvarın AB mevzuatı ile uyum içinde çalıştığını ve bal, polen, arı sütü ile propolis gibi arı ürünlerinin detaylı bir şekilde analiz edildiğini kaydetti.

Analizlerde balın saflığını korumak amacıyla prolin, diastaz, elektriksel iletkenlik, şeker, hidroksimetil furfural ve nem gibi pek çok parametreye dikkat edildiğini belirten Cınbırtoğlu, “Analizlerden geçen bal, vatandaşlarımızın tüketimi için paketleniyor. Paketlenen bal, Türkiye’nin farklı illerine ve başta Avrupa ülkeleri olmak üzere çeşitli ülkelere gönderiliyor.” dedi.

Cınbırtoğlu, tesise Türkiye’nin dört bir yanından bal numunesi getirildiğini belirterek, “Ülkemizde bal üretimi 8-10 ay sürmektedir. Arıcılarımız, ürettikleri balların analizi için tesisimize başvuruyor. Bizler de bu balları analiz ederek katma değer kazandırıp, tüketicilerimizin hizmetine sunuyoruz. Tesis, AB tarafından izleniyor ve zaman zaman burada yapılan analizler yurt dışındaki laboratuvarlara gönderiliyor.” şeklinde konuştu.

Numunelerin bazı parametrelerinde üreticilerden kaynaklanan küçük sorunlar olabileceğine dikkati çeken Cınbırtoğlu, bu sorunların üreticilere iletilerek olumlu bir şekilde üretim yapmalarının teşvik edildiğini açıkladı.

Cınbırtoğlu, 2018 yılından bu yana tesiste analiz yapıldığını belirterek, “Yıllık ortalama 600-700 numune analiz için bize ulaşıyor. Her numune için 10 ile 15 arasında parametre değerlendiriliyor. Yılda 5 binin üzerinde analiz gerçekleştirdiğimizi söyleyebiliriz. Bu yılın ilk dört ayında 40 bin analiz sayısını geçtik. 2025 yılı sonuna kadar yapılan analiz sayısını 50 bine çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.

Bal ihracatı yapan üretici Adem Birdal, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden topladıkları balı Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü’ndeki analiz laboratuvarına getirdiklerini ifade etti.

Balın Ticaret Bakanlığına bağlı ürün denetmenleri eşliğinde analiz edildiğini vurgulayan Birdal, “Analizden geçen tüm ballar mühürlenerek ihracata hazır hale getiriliyor.” diye konuştu.

Akredite laboratuvar ortamında yapılan analizlerin önemine değinen Birdal, “Burada ballarımızı analize sokarak hızlı bir şekilde sonuç alabiliyoruz. Bu durum tüm üreticilerimiz ve sektör için büyük bir avantaj.” şeklinde değerlendirdi.

Ordu’da Bal Analizleriyle Kalite Artışı Sağlandı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Turkiyex Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin