Örtü altı seralarda sezonun sona ermesiyle birlikte, çiftçiler toprak zararlılarıyla mücadele için solarizasyon çalışması başlattı
Türkiye’de örtü altı sera üretiminde önemli bir yeri olan Antalya’nın Kumluca ilçesinde sezonun sona ermesiyle birlikte çiftçiler, seralarda yeni sezona hazırlıklarına solarizasyon çalışmasıyla başladı.
Antalya’nın Kumluca ilçesinde örtü altı üretim sezonunun sona ermesiyle birlikte, seralarda ürün artıklarını temizleyen çiftçiler, seralardaki zararlılarla mücadelede solarizasyon çalışmasına başladılar.
Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, Kumluca’da yaklaşık 60 bin dekar sera alanında sezonun sona ermesiyle birlikte çiftçilerin seralarında önce temizlik çalışması yaptıklarını, ardından da yeni sezon hazırlıklarına başladıklarını söyledi.
Yeni sezon öncesi çiftçilerin toprak zararlılarıyla mücadelede en etkili ve doğal yöntemlerden biri olan solarizasyon yöntemini tercih ettiklerini ifade eden Kökce, “Bu yılki sezonumuz sona erdi. Çiftçilerimiz yaklaşık 45-50 gün sürecek seralarında solarizasyon çalışmalarına başladılar. Solarizasyon zararlılarla hem doğal bir mücadele, hem de düşük maliyetli. Yaklaşık 80 dereceleri bulan sıcaklıkta topraktaki zararlı bakteriler, bazı hastalıklar ve bitkilere zarar veren canlılar, doğal mücadeleyle yok ediliyor.” dedi.
Solarizayonun bir başka faydasının da yabani ot mücadelesinde faydası olduğunu belirten Kökce, bu sayede doğal yöntemle kimyasal kullanmadan toprağı yeni sezona hazırladıklarını sözlerine ekledi.
Ziraat Teknikeri ve aynı zamanda çiftçilik yapan Muhammet Hasyılmaz da sera sezonunu bitiren tüm çiftçilerin seralarında solarizasyon uygulaması yaparak zararlılarla mücadele ettiklerini söyledi.
Solarizayon yaparken, toprağın nemli tutulduğunu ve bu sayede ince plastik örtü altında sıcaklığın 80-100 dereceye kadar çıkabildiğini ifade eden Hasyılmaz, “Solarizasyon yaparken, toprakta oluşan kök ur nematodu, yabani ot mücadelesi, çeşitli zararlı canlılarla mücadele yapıyoruz. Bu yapılan işlem son derece doğal bir yöntem.” diye konuştu.



