Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’nin ilk yüzer üretim platformu olan Osman Gazi‘nin 2026 yılının ortasında faaliyete geçeceğini ve Karadeniz‘deki doğal gaz üretimini iki katına çıkaracağını açıkladı.
Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada, Osman Gazi’nin 298,5 metre uzunluğunda, 56 metre genişliğinde ve 29,5 metre derinliğinde olduğu vurgulandı. 140 kişilik bir personel kapasitesine sahip olan bu tesisin, maksimum 10,5 milyon metreküp gaz işleme ve 10 milyon metreküp gaz transfer kapasitesine sahip olacağı belirtildi. Ayrıca, platformdan karaya uzanacak ana gaz iletim hattının uzunluğunun 161 kilometre olacağı ve işlenen gazın bu hat aracılığıyla karaya ulaştırılarak ulusal şebekeye verileceği ifade edildi.
29 MAYIS’TA BOĞAZDAN GEÇECEK
Osman Gazi yüzer üretim platformunun, 26 Eylül 2024 tarihinde Çanakkale’deki bir tersanede yenileme çalışmalarına alınarak yaklaşık 8 ay boyunca burada kaldığı duyuruldu. Platformun 29 Mayıs’ta İstanbul’un fethinin yıl dönümünde boğazdan geçeceği bildirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından Dolmabahçe Sarayı’ndan Karadeniz‘e uğurlanacak olan platformun boğaz geçişinin yaklaşık 11 saat süreceği ve bu süreçte platforma Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı römorkörlerin eşlik edeceği belirtildi. Ayrıca, platformun 1 Haziran 2025’te Filyos Limanı’na yanaşmasının planlandığı kaydedildi.
20 YIL GÖREV YAPACAK
Karadeniz Sakarya Gaz Sahası’ndan şu anda günlük olarak 9,5 milyon metreküp gaz üretildiği, 2026 yılının ortasında faaliyete geçecek olan yüzer üretim platformu ile bu miktarın günde 20 milyon metreküpe çıkarılacağı ifade edildi. Böylece Türkiye’deki yaklaşık 8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının Karadeniz’den karşılanacağı ve platformun belirlenen lokasyonda 20 yıl boyunca görev yapacağı bildirildi.