ANKARA (Turkiyex Haber) – Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin önemli ulaşım projelerinden biri olan Osmangazi Köprüsü’nün trafiğe açılışının 9. yıl dönümüne özel bir açıklama yaptı.
SEYAHAT SÜRESİ 1,5 SAATTEN 6 DAKİKAYA İNDİ
Bakan Uraloğlu, 426 kilometrelik İstanbul-İzmir Otoyolu’nun temel unsurlarından biri olan Osmangazi Köprüsü’nün İzmit Körfezi’nin iki yakasını birleştirdiğini belirtti. Uraloğlu, “Körfezi otomobille geçmek yaklaşık 1,5 saat, feribot ile geçiş ise 45-60 dakika sürerken; Osmangazi Köprüsü sayesinde bu süre yalnızca 6 dakikaya düşmüştür.” ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, köprünün sağladığı kesintisiz geçiş imkânıyla hem zaman hem de yakıt tasarrufu sağlandığını vurgulayarak, “Köprü ile 9 yılda yaklaşık 23 milyar lira akaryakıt tasarrufu ve 85 milyar lira zaman tasarrufu elde edildi. Toplam tasarruf miktarı ise 108 milyar liraya ulaştı. Bu çevre dostu avantaj, karbon emisyonlarını da önemli ölçüde azaltıyor. Osmangazi Köprüsü sayesinde 9 yılda 1,4 milyon ton karbon emisyonu azaltımı sağladık.” dedi.
TOPLAM UZUNLUĞU 2 BİN 682 METRE
Dilovası ile Hersek Burnu arasında inşa edilen Osmangazi Köprüsü’nün toplam uzunluğunun 2 bin 682 metre olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, “Bin 550 metre orta açıklığıyla köprümüz, dünyada işletmeye açık en büyük orta açıklıklı asma köprüler arasında 7. sırada yer alıyor. Bu dev eseri 39 ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak milletimizin hizmetine sunduk.” şeklinde konuştu.
Köprünün yapımında kullanılan mühendislik detaylarına da değinen Uraloğlu, “Köprünün inşasında kullanılan çelik teller uç uca eklendiğinde 84 bin 518 kilometre uzunluğa ulaşıyor. Bu mesafe, dünyanın etrafını iki defadan fazla dolanabilecek kadar uzundur.” dedi. Ayrıca, yapımda kullanılan 109 bin 490 ton çeliğin, 73 bin adet otomobile denk geldiğini ifade eden Bakan Uraloğlu, ana açıklık tabliye alanının 96 bin 364 metrekare olduğunu, bunun da yaklaşık 14 futbol sahasına eşdeğer olduğunu sözlerine ekledi.
“DÜNYANIN EN BÜYÜK AĞIR KALDIRMA OPERASYONU”
Bakan Uraloğlu, Güney Yaklaşım Viyadüğü’nde gerçekleştirilen rekor operasyonlara da dikkat çekti. “Viyadüğün bin 120 metrelik kesimini itme-sürme yöntemiyle inşa ettik. 22 bin 500 tonluk tabliyenin itme operasyonu, dünyanın en büyük itme-sürme operasyonu olma özelliğini taşıyor. Ayrıca tabliyenin geri kalan 127 ve 133 metrelik kısımlarını, sırasıyla 2 bin 300 ton ve 2 bin 600 tonluk ağır kaldırma yöntemiyle monte ettik. Bu da dünyanın en büyük ağır kaldırma operasyonu olarak kayıtlara geçti.” şeklinde bilgi verdi.