Dünya genelinde 1900’ü aşkın şehir ve belediyeyi kapsayan DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’nın 2025 Yılı İş Toplantısı ve Teknik Konferansı, 17-19 Haziran tarihleri arasında ‘Dirençli Sağlıklı Şehirler: Herkes İçin Sürdürülebilir Kentsel Gelecekler’ temasıyla, Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmektedir. Toplantıya, Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ile çok sayıda yerli ve yabancı yönetici katılım gösterdi. 2019-2025 dönemini kapsayan 7’nci fazın son toplantısı olma özelliği taşıyan programda, önceki yıllardaki başarılar değerlendirilecek ve 8’inci faza geçiş için stratejiler belirlenecek.
‘YEREL YÖNETİMLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR POLİTİKALAR ÜRETMESİNE KATKI SUNACAĞIZ’
DSÖ Avrupa Ofisi’nden Petra Hongell’in moderatörlüğünü üstlendiği programda konuşan Mustafa Bozbey, “Bugün, Sağlıklı Kentler Ağı’nın 7’nci fazından 8’inci fazına geçişine tanıklık ediyoruz. 8’inci faza bugüne kadar kaydettiğimiz ilerlemeyi yansıtarak, güçlü bir başlangıç yapacak ve sağlıklı bir gelecek için ortak bir yol haritası oluşturacağız. Bu yıl konferansımızın ana teması olan ‘Dirençli Sağlıklı Kentler: Herkes İçin Sürdürülebilir Kentsel Gelecekler’ başlığı altında ele alacağımız konular son derece hayati bir öneme sahip. İklim krizinden toplumsal eşitsizliklere, sağlık politikalarından refah ekonomisine kadar pek çok başlığı, alanında uzman konuşmacılarla birlikte değerlendireceğiz. ‘Herkes için sağlık’ ilkesini kentlerimizin planlamasına dahil ederek, yerel yönetimlerin daha kapsayıcı ve sürdürülebilir politikalar üretmesine katkı sunacağız.” şeklinde konuştu.
‘BURSA TAAHHÜDÜ, ORTAK İRADENİN BİR BELGESİ OLACAK’
Dirençli kentlerin inşa edilmesinin çağın bir zorunluluğu olduğunu vurgulayan Bozbey, “Sağlıklı bir gelecek için riskleri önceden görebilen ve bu riskleri yönetebilen kentler olmalıyız. Bu toplantının sonunda önemli bir taahhütte bulunacağız. Konferansın kapanışında imzalanacak olan ‘Bursa Taahhüdü’, geleceğimiz adına ortaya koyduğumuz ortak iradenin bir belgesi olacak. Bu taahhüt, eşitlikten taviz vermeyen, barışı önceleyen, gezegenimizi koruyan, kapsayıcı ve dirençli bir kent anlayışının yol haritasıdır. Bu vizyonun merkezinde insan vardır. Ayrıca, toplantı boyunca oluşan karbon salımını telafi etmek amacıyla 1200 fidanı toprakla buluşturacağız.” dedi.
‘ŞEHİRLERİMİZDEKİ RİSKLERİ FIRSATLARA ÇEVİREBİLİRİZ’
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin çalışmaları ve yaklaşımları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Tugay, sağlık konusunun kalabalık şehirler, çevresel problemler, savaşlar ve iklim krizleri nedeniyle her geçen gün daha da önemli hale geldiğini ifade etti. Türkiye’deki insanların yüzde 93’ünün şehirlerde, sadece yüzde 7’sinin kırsal bölgelerde yaşadığını belirtti. Ayrıca, dünya genelinde nüfusun yaşlandığına ve genç nüfusun azaldığına dikkat çekerek, “Türkiye’de doğum hızı 1,4 civarında, yaşlı nüfus oranı ise yüzde 10’u geçmiş durumda. 2075 yılında Türkiye’de her 3 kişiden birinin yaşlı olacağı tahmin ediliyor.” dedi. Tugay, “Bu bağlamda, sosyal sorunlar ve iklim krizinin etkileri insan sağlığını doğrudan ya da dolaylı olarak tehdit ediyor. Ancak dikkatli ve bilinçli adımlar atarsak, şehirlerimizdeki riskleri fırsatlara çevirebiliriz. Bu nedenle Sağlıklı Şehirler Ağı, hepimiz için son derece değerlidir.” şeklinde konuştu.