TÜRKİYE Kültür Yolu Festivali çerçevesinde gerçekleştirilen Manisa Kültür Yolu Festivali, tarihin önemli noktalarından biri olan Sardes Antik Kenti’nde ilk kez “gece müzeciliği” deneyimini sundu.
Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin bu yılki etkinlikleri arasında yer alan Manisa Kültür Yolu Festivali, Salihli ilçesine bağlı Sart Mahallesi yakınlarındaki Sardes Antik Kenti’nde gerçekleştirildi. Antik kentin gece müzeciliği denemesi, ulusal medya mensuplarının katılımıyla hayata geçirildi. Etkinlikte, Sardes Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nicholas Cahil, katılımcılara antik kentin tarihi ve arkeolojik kazıları hakkında detaylı bilgiler verdi. Ziyaretçilere, Sardes’in tarihi yapıları ve önemli buluntuları, gece boyunca yapılan gezilerle ışıklandırılarak farklı bir perspektiften sunuldu.
Prof. Dr. Cahil, Sardes Antik Kenti’nin dünyada ilk paranın basıldığı yer olduğunu vurguladı. “Burası Lidya şehri olan Sardes. Şu an hamam kısmındayız ve burası 1960’larda restore edildi. Türkiye’de ilk anıtsal restorasyon projesi bu bölgede gerçekleştirildi. Gece müzeciliği kapsamında yapılan ışıklandırma gerçekten etkileyici. Lidyalıların Anadolu’daki tek şehri olan burası, birçok önemli özelliğe sahip. Ancak en dikkat çekici özelliklerinden biri tarihte ilk paranın basıldığı yer olması. Altın ve gümüş karışımından yapılan ilk para burada üretildi. Sonrasında saf gümüş ve altın paralar basılmaya başlandı ve Yunanlılar buradan para basmayı öğrendi” şeklinde konuştu.