1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Sason Çileği: Batman Ekonomisine 350 Milyon Lira

Sason Çileği: Batman Ekonomisine 350 Milyon Lira

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BATMAN Valisi Ekrem Canalp, Sason çileğinin rengi, kokusu ve tadıyla dikkat çektiğini belirterek, “Sason çileğimizin ekonomiye yıllık 350 milyon lira civarında net katkısı bulunmaktadır. 400 ailemiz geçimini sadece çilek üzerinden sağlamaktadır. Bu bölgemizde insanlarımız işsizlikten dolayı göç etmiyor. Tam tersine geri göç var şu anda” ifadesini kullandı.

Sason ilçesinde 2007 yılında yalnızca 4 aile ile başlayan çilek üretimi, 15’er dekarlık alanlarda yüzde 100 devlet desteği ile hayata geçirildi. Bugün bu üretim, yöre halkının en önemli geçim kaynaklarından biri haline gelmiştir. 2018 yılında Sason çileği, Coğrafi İşaret alarak tescil edilmiştir. Çiftçilere sağlanan desteklerle birlikte çilek üretimi hızla artmış, 2025 yılında bin 500 dekarlık alana ve 400 aileye ulaşmıştır.

‘ÇOK BELİRGİN, ÇOK GÜÇLÜ BİR AROMASI VARDIR’

Vali Ekrem Canalp, “2007 yılında 4 haneye sağlanan destek ile başlayan süreç, bugün 400 hanenin geçim kaynağı haline gelmiştir. Sason ilçemizin ana geçim kaynaklarından birisidir. Gelecek yıllarda, yapımı devam eden Oymataş Gıda İhtisas OSB’mizde firmalar bu tür ürünlerimizi nihai ürün haline getirecek ve hem ulusal hem de uluslararası pazarlara çileğimizi pazarlama fırsatına kavuşacağız. Bir yıl içinde 5 bin 700 ton çilek üretme potansiyelimiz var. Ürettiğimiz çilekler, bazen sofralık ürün olarak, bazen de kurutmalık veya reçel olarak piyasaya sunulmaktadır. Sason çileğimizin ekonomiye yıllık 350 milyon lira civarında net katkısı bulunmaktadır. Çok belirgin ve güçlü bir aroması vardır. Sason çileği, Batman ve komşu illerde yaygın olarak tüketilmektedir. Bu bölgedeki köylerimizin ana geçim kaynağı haline gelmiştir. 400 ailemiz, geçimini yalnızca çilek üzerinden sağlamaktadır. Bu bölgede insanlar işsizlik nedeniyle göç etmiyor; aksine geri göç yaşanmaktadır” şeklinde konuştu.

‘ÜLKEMİZİN EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAMAKTAYIZ’

Üretici Emrullah Işık, ailece daha önce tütün yetiştiriciliği yaptıklarını belirterek, “Ailem, 2007 yılına kadar tütün tarımıyla uğraşıyordu. Devlet desteği ile çilek üretimine geçtik. Şu anda ilçemizde yaklaşık 400 çiftçinin geçim kaynağı çilek tarımıdır. Daha önce yalnızca tütün üretilirken, şu anda taze çileğin yanı sıra çilek kurusu, çilek reçeli ve çilek pestili de üretiyoruz. Ürettiğimiz ürünler ile ilçemizin ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlıyoruz. Bu süreçte hem halk sağlığını hem de çevremizi koruduğumuzu düşünüyoruz. Devletimizin verdiği desteklerden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Sason Çileği: Batman Ekonomisine 350 Milyon Lira
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Turkiyex Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin