Türkiye’de 2025 yılının ilk çeyreğinde yurt içinde yaşayan 8 milyon 262 bin kişi seyahat etti. Ülkemizden yurtdışına çıkan ziyaretçi sayısı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 artarak 9 milyon 121 bin 152 kişiye ulaştı. Ancak tatil dönemlerinde dikkatli olmak son derece önemlidir; zira siber suçlular tatil yapmamaktadır.
İSTANBUL (turkiyexhaber) – Seyahat öncesi güzergah belirlemek kadar, tatil öncesinde dijital güvenlik önlemlerinin de planlanması gerekmektedir.
Şifre güvenliğinin sağlanması, uygulamaların güncellenmesi ve olası risklerin önceden bilinmesi, tatil süresince dikkat seviyesinin düşmesi nedeniyle verilerin korunması açısından kritik öneme sahiptir.
Tatile çıkarken mümkün olduğunca az sayıda cihaz (telefon, bilgisayar vb.) almak en iyi yaklaşım olacaktır. Daha az cihaz, hırsızlık ve saldırı riski anlamına gelir.
Tatil öncesinde önemli verilerin (örneğin fotoğrafların) hem bulut ortamında hem de fiziksel olarak yedeğini almak büyük bir öncelik taşımalıdır. Ayrıca, cihazlar ve uygulamalar güncel değilse, en son sürümlerin yüklenmesi gerekmektedir. Yazılım güncellemeleri, güvenlik açıklarını kapatarak siber saldırılara karşı daha güçlü bir koruma sağlar.
USB, QR KOD VE Wİ-Fİ ÜZERİNDEN SALDIRILAR
Havalimanları veya tren istasyonları gibi halka açık Wi-Fi noktaları, siber saldırganlar için cazip alanlar oluşturmaktadır. Bu ağlar üzerinden sosyal medya veya bankacılık bilgileri çalınabilmektedir. Halka açık Wi-Fi kullanıldığında, bağlantının VPN ile şifrelenmesi güvenliği artırır. Ayrıca, telefon ayarlarında otomatik Wi-Fi ve Bluetooth bağlantılarının devre dışı bırakılması, dışarıdan erişimi zorlaştırır.
Kamuya açık USB şarj portları da potansiyel bir tehlike taşır. Siber suçlular, bu portlar aracılığıyla kendi cihazlarını kullanarak veri çalabilir. Halka açık alanlarda giderek yaygınlaşan QR kodlar ise dikkatle kullanılmalıdır, zira bu kodlar sizi dolandırıcılık amaçlı sahte web sitelerine yönlendirebilir. Bu tür sitelere bilgi girmek veya ödeme yapmak, maddi kayıplara yol açabilir.
YAPAY ZEKÂ, SAHTECİLİKTE SEVİYE ATLADI
Siber suçlular, yapay zekâ teknolojisi kullanarak son derece gerçekçi sahte internet siteleri ve e-posta adresleri oluşturabilmektedir. Özellikle Booking veya Airbnb gibi konaklama platformlarını taklit ederek kullanıcıları dolandırmakta ve para sızdırmaktadırlar.
Fortinet uzmanları, “Saldırganlar artık AI destekli ses teknolojileri ile tanıdık sesleri taklit edebilmektedir. Acil para ihtiyaçları olduğu bahanesiyle tanıdık bir sesle, banka hesaplarından para istemektedirler. Tatil sırasında sevdiklerimizle daha az iletişim kurduğumuz için, dikkatimiz azalmakta ve bu durum siber saldırganların işini kolaylaştırmaktadır.” uyarısını yapıyor.
SALDIRIYA UĞRADIYSANIZ HIZLI HAREKET EDİN
Kendi cihazlarınızı güvenmediğiniz kişilerle paylaşmamanız ve onların cihazlarını kullanmamanız önemlidir. Şifrelerinizi korumak ve unutma riskini azaltmak için şifre yöneticisi kullanmak etkili bir yöntemdir. Ayrıca, halka açık Wi-Fi yerine internet paketi olan bir SIM kart tercih etmek daha güvenli bir seçenek olacaktır. Her durumda dikkatli olmak, bağlantı sağlanan web sayfalarının ve e-postaların doğruluğunu kontrol etmek şarttır.
Fortinet uzmanları, bu noktada şu uyarıyı yapıyor: “Bir siber saldırı gerçekleştiğinde, hızlıca harekete geçmek kritik bir adımdır. İlgili hesapların şifreleri derhal değiştirilmelidir. Banka hesaplarını koruma altına almak ve durumu resmi olarak bildirmek önemlidir. Ancak hızlı bir tepki verebilmek için öncelikle saldırının farkında olmak gerekmektedir. Bu nedenle özellikle tatildeyken e-postalarınızı ve banka hesaplarınızı düzenli olarak kontrol etmelisiniz.”